DünyaKadınLGBTİ+Manşet

Kaliforniya, seks sırasında partnerden gizli kondom çıkarmayı yasaklayan ilk eyalet oluyor

0
Fotoğraf: Shutterstock

Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaleti, cinsel ilişki sırasında kondomu partnerinin rızasını almadan gizlice çıkarmayı yasaklayan ilk eyalet olmak için harekete geçti.

Milletvekillerinin onayını alan yasa değişikliği önerisi salı günü Vali Gavin Newsom’a gönderildi. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte sözlü onay alınmadan prezervatifin çıkarılması durumunda mağdur faile tazminat davası açabilecek.

2017’den bu yana çaba gösteriyordu

USA Today’in aktardığına göre Demokratik Meclis Üyesi Cristina Garcia, Yale Üniversitesi’nin bir araştırmasında hem kadınlara hem de gey erkeklere yönelik gizli eylemlerin arttığını ortaya koyduğu 2017 yılından bu yana bu yasa için çaba gösteriyordu.

Ancak o dönemde yasama uzmanları bu eylemin zaten cinsel kabahat olarak kabul edilerek cezalandırılabileceğini söyleyerek böyle bir ek yasanın gereksiz olduğunu belirtmişti.

Yasadaki belirsizlik ortadan kalkacak

Analistler ise failin kazara değil kasıtlı olarak hareket ettiğini kanıtlamanın zorluğu nedeniyle bu durumun nadiren kovuşturulduğunu söylüyordu. Yasanın kabul edilmesiyle birlikte medeni hukuktaki herhangi bir belirsizlik de ortadan kalkmış olacak.

Garcia’nın tasarısı hiçbir itiraz olmadan Meclis’ten geçti. Açıklama yapan milletvekili, “Gizlice çıkarmayı savunan ve teşvik eden ve eşlerinin rızası olmadan prezervatifi çıkarmanın nasıl mümkün olacağına dair tavsiyeler veren çevrimiçi toplulukların olması iğrenç. Ancak yasada bunun bir suç olduğunu açıkça belirten hiçbir şey yoktu” ifadelerini kullandı. Yasayla birlikte bu durum değişmiş olacak.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.