KadınManşet

Kadınların şiddete karşı danslı protestosu dünyaya yayılıyor

0

Hükümet karşıtı protestoların sürdüğü Şili’de feminist grupların ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ nedeniyle hazırladığı performans tüm dünyaya yayıldı. Fransa, İspanya, Kolombiya, Almanya ve Türkiye’de kadınlar sokaklarda danslı protesto gösterileri gerçekleştirdi.

https://twitter.com/ProfessorsBlogg/status/1200722790778843136/video/1

Şili’nin Valparaiso kentinden feminist bir kolektif olan Las Tesis’in hazırladığı performans, ekim ayında sergilenmek istenirken, sokaklara taşan protestolar nedeniyle gösteri ertelenmişti. Ancak gösterilerde gözaltına alınan kadınlardan en az 12’sinin tecavüze uğradığının belirlenmesi üzerine, protestolar Şili sokaklarına taştı.

 

‘Yolunda bir tecavüzcü’ adını taşıyan performansı La Tesis, 25 Kasım’da Santiago’daki La Plaza de Armas ve Kadın ve Cinsiyet Eşitliği Bakanlığı’nın önüne taşıdı. Kadın cinayetlerini, cinsel saldırı ve istismar olaylarını protesto etmek amacıyla dört ayda hazırlanan performansda kadınlar gözlerine siyah bant çekip, dans ederek marş söyledi.

Desde Barcelona denunciando al estado violador chileno.

Gepostet von Tamara Sancho Candia am Freitag, 29. November 2019

 

Sosyal medyada yayınlanan görüntülerin ardından protestolar tüm dünyaya yayılmaya başladı. İspanya, Fransa, Kolombiya başta olmak üzere birçok ülkede kadınlar meydanlarda gözlerini bantla kapatarak dans gösterisi yaptılar.

Türkiyeli kadınlar da katıldı

Sosyalist Kadınlar Meclisi’nden kadınlar, danslı protestoyu İstanbul’a taşıdı. İstanbullu kadınlar şu sözler eşliğinde dansı gerçekleştirdi:

“Hayır dersem hayırdır. Israr edemezsin.

Beni suçlayamazsın tecavüzcü sensin. Tecavüze hayır.

Ne istersem giyerim taciz edemezsin. Tacize hayır.

Yaşasın kadın dayanışması.”

Kadın Meclisleri de “Şilili kadınların dünyaya yayılan dansı #LasTesis’i Türkiye’ye taşımak için hazırlıklara başlıyoruz” diyerek bugün 19.00’da yapacakları hazırlık toplantısı için kadınları Beşiktaş İnovasyon Merkezi’ne çağırdı.

 

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.