İstanbul SözleşmesiKadınManşet

Kadınların öfkesi barikatlara sığmadı

0
Fotoğraf: Vedat Arık/ Cumhuriyet

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla gece yarısı yayınlanan bir kararname ile çıkma kararı verilen ve 1 Temmuz tarihinde feshedilen İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğini belirten kadınlar İstanbul Taksim’deydi.

İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu‘nun çağrısıyla Tünel’de bir araya gelen kadınlar “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz. Bizim için bitmedi” yazılı dev bir pankart açtı.

Fotoğraf: Elif Ünal

İsyan, slogan ve müzik

Akşam saat 18.00’dan itibaren toplanmaya başlayan kalabalık sık sık “İnadına isyan, inadına özgürlük”, “Vazgeçmiyoruz”, “Mücadeleye devam” sloganları attı. Alanda çok sayıda LGBTİ+ bayrağı ve “İstanbul Sözleşmesi Bizim” yazılı bayrak vardı.

Direnişin Ritimleri isimli grubun müziğiyle ses verdiği alanda “İsyan var”, “Patriarki güle güle, eşitlik hoş gele”, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Hesap vereceksiniz” ve “Sana ne lan gavat” yazılı pankartlar vardı.

Fotoğraf: Elif Ünal

Yürüyüş önüne barikat engeli

Kadınların İstiklal Caddesi’nde yürüme talepleri cadde ortasına barikat kuran polis tarafından kabul edilmedi. Barikatları açmaları için yapılan görüşmeler sonuçsuz kalınca kitle “Barikatı aç” sloganlarıyla barikatlara doğru yöneldi.

Barikatlar yıkıldı

Polisle karşı karşıya kalan pek çok kadın barikatların bir kısmını söktü. Çevik kuvvetin kalkanlarından bir kısmı da kadınlar tarafından alındı. Alınan kalkanlar elden ele kalabalığın arka tarafına doğru taşındı.

İlk barikatlar yıkıldığında polis alana TOMA getirdi ancak TOMA ile bir müdahale yaşanmadı. Polis bunun yerine biber gazı atmayı tercih etti. En başta ilk sırada bulunan gazeteciler olmak üzere birçok kişi biber gazından etkilendi.

‘Bu mücadele bitmedi’

Polisin barikatları arkasında megafon ile yapılan açıklamada “Bizim için bitmedi. Biz her gün yeniden başlıyoruz. Hayatın her alanında, her yerde ve her an mücadele ediyoruz” denildi.

İstanbul Sözleşmesi’nin uygulatılacağını belirten kadınlar, “Yüzyıllardır süren bu mücadele erkek-devlet şiddetine maruz kalmadan; emeğimizle, bedenlerimizle, kimliklerimizle, arzularımızla eşit, özgür, yaşayana kadar da bitmeyecek” dedi.

Açıklamada “Katilleri değil kadınları ve LGBTİ+’ları engellemek için yaptıkları her şeye rağmen sokaklardayız. Çünkü bu bizim için bir hayat mücadelesi!” ifadeleri kullanıldı.

Fotoğraf: Elif Ünal

Karaköy’e yürüyüş

Müdahalenin ardından kadınlar ve LGBTİ+’lar Karaköy’e doğru yürüyüş başlattı. Karaköy’de basın açıklaması yapan kadınlar “Barikatları nasıl aştıysak İstanbul Sözleşmesi’ni de öyle uygulatacağız” dedi.

 

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.