ManşetKadınTürkiye

Kadınlardan İstanbul Sözleşmesi eylemi: Bir kadın daha öldürülmesin diye direniyoruz

0
Fotoğraf: Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu

Türkiye’nin birçok noktasında kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasına yönelik hükümetten gelen açıklamalara karşı eylem düzenledi ve Sözleşme’nin uygulanması çağrısında bulundu.

İstanbul’da Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun çağrısı ile Kadıköy ilçesi Beşiktaş İskelesi Önü’nde gerçekleşen eyleme sanatçıların yanı sıra erkek şiddetine uğrayan kadınlar ve yakınları da katıldı.

Göçmen: Nasıl bir aile yapısı bu?

Evli olduğu erkek tarafından öldürülen Muhterem Evcil‘in kızı Deren Melis Göçmen yaptığı konuşmada “Benim annem çıplak ayakla karakola koştuğu zaman ‘dön evine aileni yıkma’ derken nasıl bir aile yapısıydı bu?” dedi.

‘Bizim acımızı kimse yaşamasın’

Öldürülen Selda Karaçelik‘in kız kardeşi “Devlet görevini yapsın ve artık hiçbir kadın öldürülmesin. Bizim acımızı kimse yaşamasın” ifadelerini kullandı.

Sanatçı Melek Mosso,  “Bu yasalar uygulanacak, tekrar tekrar meydanlarda güçlü bir şekilde özgürlüğümüz için sesimizi yükseltmeye devam edelim” çağrısında bulundu.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan Fidan Ataselim ise Türkiye’de baro seçimleri, ücretsiz izinlerin uzatılması gibi pek çok konuda haklara yönelik müdahalenin arttığına dikkat çekerek “Demek ki gerçekten çok sıkıştılar” dedi. Ataselim kadınların haklarını oy pazarlığı konusu yaptırtmayacağının altını çizdi.

İzmir: Aklınızdan geçirmeyin

İzmir’de bir araya gelen kadınlar ise “Bizler adliyelerde korumakla yükümlü olduğunuz kadınlar için mücadele ederken, kadınların en büyük güvencelerinden biri olan İstanbul Sözleşmesi’ni iptal etmeyi aklınızdan geçirmeyin” açıklamasını yaptılar.

Eskişehir: Sözleşme şiddetsiz yaşamın güvencesi

Eskişehir’deki kadınlar ise Migros önünde bir araya geldi. Kadın Meclisleri’nin de destek verdiği eylemde basın açıklaması okundu. Açıklamada şunlar söylendi:

İstanbul Sözleşmesi her türden ayrımcılığı önler, kadınların kendi hayatları hakkında karar vermelerini, hayır diyebilmelerini, şiddetsiz yaşayabilmelerini güvence altına alır.

Elazığ: Şiddetin önünü açmayın

Elazığ’da gerçekleştirilen basın açıklamasında ise “Kadınlar en temel haklarını yani yaşam haklarını savunuyor” denildi. Açıklamada “Yaşam hakkımızın güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi’nin tartışmaya açılmasını kabul etmiyoruz. İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açmak, şiddetin önünü açmaktır” ifadeleri kullanıldı.

Gaziantep: Öldürülen kadınların fotoğraflarının yanına yenisi eklenmesin

Gaziantep‘te Kadınlar Meclisi ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ortak yaptığı basın açıklamasında “Hayatın her alanında mücadele eden kadınlar olarak hiçbir hakkımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Öldürülen kadınların fotoğraflarının yanına yenisi eklenmesin diye direniyoruz” dedi.

Eylemde “Kadınlar eşit yaşayacak” sloganları atıldı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.