KadınManşetUncategorized

Kadınlar tek ses, tek yürek, “Geceleri de, sokakları da, meydanları da terk etmiyoruz.”

0

İstanbul Kadıköy’de Bağdat Caddesi’nde üniversite öğrencisi genç bir kadının evine dönerken tecavüze uğraması, saldırının meydana geldiği gece saat üçte genç kadının neden sokakta olduğunun sosyal medyada tartışma konusu yapılması kadınları ayağa kaldırdı. Çanakkale‘de Dr. Mümtaz Pirinçciler Meydanı‘nda toplanan yaklaşık elli kadın, “Geceleri de, sokakları da, meydanları da terk etmiyoruz.” diyerek eylem yaptı.

çanakkale kadın platformu meydann

Kadın cinayetlerinin, kadına şiddetin, bunları engellemeye yetmeyen yasal düzenlemelerin protesto edildiği eylemde, “Kadınız, öfkeliyiz, peşinizdeyiz.”, “Asla yalnız yürümeyeceksin.” sloganları atıldı.

çanakkale kadın platformu basın açıklaması

Çanakkale Kadın Platformu adına basın bildirisini okuyan Güleda Erensoy, “Eğer ataerkil bir toplumda değil de herhangi bir erkeğin saat kaç olursa, nasıl giyinmiş ve ne için olursa olsun bir kadının sokakta bulunma halini doğal bulduğu, onu yargılamadığı, herhangi sözel ve fiziksel cinsel taciz ve şiddeti hak ediyor olarak görmediği, böyle iğrenç bir davranışta bulunursa toplumca yapayalnız bırakılacağını ve hukuksal olarak ağır cezalar alacağını bildiği bir toplumda yaşıyor olsaydık, on dokuz yaşındaki kadın kardeşimiz büyük olasılıkla tecavüze uğramayacaktı. Bu çirkin olay gazetelerde magazin sayfalarında verilmeyecek, sosyal medyada kadının o caddede bulunma saatiyle ilgili dalga geçmeye hiçbir erkek cesaret edemeyecekti.” dedi.

çanakkale kadın platformu öfke

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının adının “Kadın Bakanlığı” olmasını ve kadın cinayeti verilerinin devlet tarafından takip edilerek nedenlerinin önüne geçilmesini talep eden kadınların açıklaması, “Yetkililerin 2015’te dile getirdiği ‘Kadına şiddete sıfır tolerans’, çözüme giden somut adımların atılmasını gerektiriyor. Bu somut adımlara kadın hareketinin çalışma ve deneyimleriyle ortaya koyduğu her talep dahil. Kadın cinayetleri verileri de devlet tarafından evli olmayan kadını görmezden gelen terimlere sığınmadan, gerçekleri kırpmadan, kadın cinayetlerine sıfır toleransın gerçek bir politika olduğunu gösterecek şekilde, kadınların ve toplumun bilgi edinme hakkını ihlal etmeden açıklanmalı.” ifadeleriyle devam etti.

çanakkale kadın platformu kadın

Eylem, kadınların cinsel saldırıya uğrayan genç kadınla dayanışma sloganlarıyla sona erdi.

“Orada ne işi vardı?”nın yanıtı: “Tecavüz edemezsin!”

19 yaşındaki genç kadının evin giderken evli ve iki çocuk babası 33 yaşındaki servis şoförü tarafından uğradığı korkunç saldırı kadınları sokaklara döktüğü gibi sosyal medyada da en çok konuşulanlar arasında yer aldı. Kadınların öfkesi Twitter’da #SessizKalmıyoruz, #SokaklarıTerkEtmiyoruz başlıklarına yazdıklarında toplandı.
Twitter’da bir kullanıcının “19 yaşındaki bir ‘kız’ gece 03.00’te Bağdat Caddesi’nde ne tür bir eğlenceden dönebilir?” sorusuyla paylaştığı ankete de tepki yağdı. Ekşisözlük’de “19 yaşındaki kızın gece üçte dışarıda ne işi var” başlığı altında yazılan şu yazı, yüzlerce sosyal medya kullanıcısı tarafından paylaşıldı:

“1 – Kadın gecenin 3’ünde sevgilisiyle sevişmekten gelebilir ve sen tecavüz edemezsin.
2- Kadın gecenin 3’ünde bardan mini eteğiyle evine gelebilir ve sen tecavüz edemezsin.
3- Kadın gecenin 3’ünde fahişelik yapmaktan gelebilir ve sen tecavüz edemezsin.
Kadınlar, hiç kimseye, sana, bana ve ona nereden geldiğinin hesabını vermek zorunda değildir
çünkü sen tecavüz edemezsin. Neden hep meşrulaştırmaya çalışıyoruz?
Yazık birileri çıkıp “belki ilaç almaktan geliyordur, belki ders çalışmıştır,
belki hastaneden geliyordur” diye çabalamaya çalışmış.
Çabalama güzel dostum. Zorunda değilsin.
Neden her kötü olayın kurbanını meşrulaştırmak zorunda kalıyoruz.
Adı üstünde kurban.
“Berkin ekmek almaya gidiyordu, kızımız sadece galoş dedi”…
Hayır arkadaşım. Neden ruh hastası insanlara uyuyoruz?
Empati bir yetenektir ve vicdanı olmayanlar da bulunmaz. Bu yüzden bırakın.
Durum zaten vahim ve biz kurbanı vicdanlarda aklamak zorunda değiliz. Ve sen tecavüz edemezsin.
Tam olarak “tecavüz edemezsin” lafının neresini anlamadığınızı söylerseniz
biz bu kadar insan o konuda yardımcı olalım.”
https://eksisozluk.com/entry/58046680

Fotoğraf: İstanbul Feminist Kolektif

30 Ocak Cumartesi Saat:13.00’da

Sosyal medyada İstanbul Suadiye Işıklar’da buluşup Bağdat Caddesi’nde “hayatı durdurma” çağrısı yapılıyor. Paylaşımlarıyla örgütlenen kadınlar, kadın cinayetlerine, şiddete, tecavüze, karşılaştıkları her türlü adaletsizliğe karşı öfkelerini, tepkilerini dile getirmek, yan yana durarak yalnız hissetmemek, beraber yürümek, sokakları doldurmak, birbirlerinden güç almak ve seslerini haykırmak için 30 Ocak Cumartesi Günü saat 13.00’da Bağdat Caddesi’nde bulunmaya hazırlanıyor. #SessizKalmıyoruz

 

Haber: Güneş Dermenci

(Yeşil Gazete)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.