EkolojiKadınManşet

Kadınlar, bisikletleriyle Diyarbakır sokaklarına çıkıyor

0

Bisikletli Kadın İnisiyatifi, yarın Diyarbakır’da bisiklet sürecek. Saat 12.00’de Diyarbakır Orman Parkı’nda başlayacak etkinliğe bisiklet süren ve sürmek isteyen tüm kadınlar davetli.

Türkiye’de gündelik hayatlarında bisiklete binen kadın sayısını artırmayı ve bisiklet dünyasındaki kadınları görünür kılarak daha çok kadına ulaşmayı amaçlıyan Bisikletli Kadın İnisiyatifi yarın Diyarbakır’da. Diyarbakır Orman Parkı’ndan tarihi Mardin Kapı’ya kadar bisiklet sürecek kadınlar, daha sonra bir söyleşi düzenleyecek.

Diyarbakır’da sanılanın aksine bir çok kadının günlük işlerini ve ulaşımlarını bisikletle yaptığını anlatan etkinlik koordinatörlerinden Fatma Tekin şöyle konuştu:  “Diyarbakır son yıllarda birçok olumsuz haberlerle gündeme taşındı. Bunun yanında çok güzel gelişmeler yaşandığını da biliyoruz. Diyarbakır’da kadınlara karşı geleneksel bakış açısının, iş ve sivil hayatta ciddi ilerlemeler kaydettiğini gözlemliyorum. Birçok kadın günlük işlerini ve ulaşımlarını bisikletle yapıyorlar. Üstelik sayıları her geçen gün artıyor. Kadınlara biçilen toplumsal rollerin ve kadın dostu şehir planlamalarında bisiklet faktörünü çok önemli buluyorum. Diyarbakırlı kadınlarla buluşmak bizim için çok heyecan verici. 27 Nisan Cumartesi günü etkinliğe katılan kadınlarla birlikte kent içinde 14km’lik rotada bisiklet süreceğiz. Sürüş sonrasında Tigris Bisiklet ve Özel Sporcular Kulübü’nde hikayelerimizi birbirimizle paylaşarak, bisiklete yeni başlayanlara destek olacak ve başlamak isteyenlere aramıza katılmak için gereken cesareti vereceğiz.”

6000’in üzerinde üyesi var

Bisikletli Kadın İnisiyatifi (BKİ) 2015 yılında, gündelik hayatında bisiklet kullanan, bazen işe giderken, bazen çocuğunu okula bırakırken bisiklet süren 7 kadın tarafından kurulmuş. Bisikletli olan ve bisikletli olmak isteyen kadınlar arasında bir dayanışma ortamı yaratmayı, kadınlara cesaret vermeyi, Türkiye’de gündelik hayatlarında bisiklete binen kadın sayısını

arttırmayı ve bisiklet dünyasındaki kadınları görünür kılarak daha çok kadına ulaşmayı amaçlıyor. Topluluğun bu amaçla bir araya gelen 6.000’nin üzerinde üyesi bulunuyor.

Facebook ‘tan destek

BKİ, Şubat 2018’de, Avrupa’dan seçilen 150 topluluk ile birlikte Londra yapılan Facebook Toplulukları Zirvesi – Avrupa (Facebook Communities Summit Europe) katıldı ve burada Facebook Topluluk Liderleri Programına seçilerek destek almaya hak kazandı.

Grup, aldıkları destekle Türkiye’nin 7 bölgesinden seçilen şehirlerde düzenledikleri etkinliklerdeBenim Şehrim, Benim Bisikletim” diyen kadınlarla bir araya gelecek ve bisikletli kadınların hikayelerini dinleyerek, nasıl başardıklarını paylaşacak. Ayrıca günlük hayatta kadınların bisiklet kullanmalarının önündeki engelleri kaldırmanın çözüm yollarını aranacak, daha çok kadının bisikletli yaşamla tanışmasını sağlanacak.

Tüm kadınlara açık olan Diyarbakır’daki etkinliğin programı şöyle:

 Benim Bisikletim Benim Şehrim “Diyarbakır”

Sürüş: 27 Nisan Cumartesi / Saat: 12:00 /  Diyarbakır Orman Parkı

(Diyarbakır Orman Parkı’ndan başlayarak, Tarihi Mardin Kapı’ya kadar bisiklet sürülecek ve dönüşte Tigris Bisiklet ve Özel Sporcular Kulübü’ne varılacak. (Rota uzunluğu yaklaşık 14 km)

Söyleşi: 27 Nisan Cumartesi / Saat: 16:00 / Tigris Bisiklet ve Özel Sporcular Kulübü

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.