ManşetKadın

Kadınlar 30 şehirden seslendi: Çocuk istismarını meşrulaştırmayın

0

TCK 103 Çocuk Cinsel İstismarı Affına Karşı Kadın Platformu‘nun çağrısıyla 30 farklı kentte kadınlar çocuk istismarı faillerine evlilikte af düzenlemesine ve İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme yönündeki açıklamalara karşı eylem düzenledi.

İstanbul’da kadınlar Pazar günü Kadıköy Eminönü İskelesi önünde bir araya geldi. Platform adına açıklamayı Cemile Baklacı ve Gamze Abay okudu.

Açıklamada “Çocuk istismarcılarına af girişimlerinin gündemde tutulması istismarcılara teşvik, tüm çocuklara tehdittir. Bu af girişimi ertelenmekle kalmamalı; bir daha asla gündeme gelmemek üzere ülkenin gündeminden tamamen çıkartılmalı” denildi.

‘Cinsel istismar suçsuz bırakılacak’

Tasarının yol açacağı istismara değinilen açıklamada “13 yaşındaki kız çocuklarına istismardan yargılanan ve hatta mahkumiyet kararı kesinleşip cezaevine konmuş kişilerin resmi nikah yapıldığı takdirde serbest kalmaları, bu evlilik 5 yıl sürdüğü takdirde cezanın tamamen ortadan kalkması, cinsel istismar gibi ciddi bir suçun cezasız bırakılması hedefleniyor” ifadeleri kullanıldı.

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’un “Gerekirse İstanbul Sözleşmesi’nden çıkarız” yönündeki konuşmasına da değinilen açıklamada “Numan Kurtulmuş’un son açıklaması da, sözleşmeyi ve yasayı uygulamamak için zaten direnmekte olan tüm kamu görevlilerine en üst düzeyden bağlayıcı bir ‘talimat’ niteliği taşıyor” denildi.

Açıklamanın devamında “Bu gibi açıklamaların, şiddet uygulayan erkekleri teşvik etmek; şiddete maruz kalan birçok kadının devlet mekanizmalarına başvurma cesaretlerini kırmak; yargı ve kolluğun görevlerini yerine getirmesine engel olmak gibi olumsuz sonuçları olacak” ifadeleri kullanıldı.

Fotoğraf: Zeynep Kuray

İzmir’de iki noktada eylem

İzmir’de ise Kadın Platformu’nun çağrısıyla Konak İskele Meydanı ve Dikili Atatürk Meydanı’nda bir araya gelindi. Eylemde İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması ve çocuk istismarı faillerine evlilikle af düzenlemesinden vazgeçilmesi talep edildi.

Kuşadası: Çocuk istismarının affı olmaz

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde Kuşadası Kadın Meclisi’nin öncülüğünde, istismar affı yasa tasarısına karşı basın açıklaması gerçekleştirildi.

Güvenlik güçlerinin basın açıklamasının önceden belirlenen yerini değiştirmesine rağmen, Kuşadası Adliyesi önünde basın açıklamasını gerçekleştirdi. Açıklama metnini kadınlar adına Çiğdem Seçkin ve Serap Dalkılıç birlikte okudu.

Diyarbakır’da kadınlar baskıya rağmen sokakta

Diyarbakır’da bir araya gelen kadınlar da Türkiye’nin dört bir yanında yapılan eylemlere destek verdi. Kadınlar Birlikte Güçlü hesabından yapılan paylaşımda “Diyarbakır’da kadınlar baskılara rağmen sokaklardan sesleniyor! Kadınları değil şiddet uygulayanları, şiddet uygulayanları kollayanları, kız çocuklarını evlendirenleri, göz yumanları yargılayın!” denildi.

Bursa’dan kadınlar: Çocuk istismarını meşrulaştırmayın

Bursa‘da ise Kırkyama Kadın tarafından yapılan çağrıyla kadınlar Kent Meydanı’nda bir araya geldi. Yapılan açıklamada “Bursa’da kadınlar olarak İstanbul Sözleşmesi ve 6284’ü uygulayın, TCK 103 affından vazgeçin demek için ses çıkardık! Çocukları istismar edenleri affetmek istismarı meşrulaştırmaktır” denildi. 

 

 

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.