Cinsiyetler arası eşitliğin sağlanması ve toplumsal cinsiyet ayrımcılığının ortadan kaldırılması konusunda farkındalık ve sosyal duyarlılık sağlama amacıyla Yeditepe Üniversitesi Kamu Yönetimi öğretim üyesi ve Yeşil Gazete yazarlarından Barış Gençer Baykan’ın başlattığı “Kadınsız Toplantılar” kampanyası 4 ayı geride bıraktı.
Türkiye’de bu girişimi ilk kez başlatan Baykan, enerji, finans ve siyaset konuları başta olmak üzere şimdiye kadar gerçekleşen 100 kadınsız toplantıyı bloğunda ifşa etti.
Baykan, sosyal medyada duyurusu yapılan etkinliklerin katılımcılarının tamamının erkek olması halinde etkinliği organize edenlere yönelttiği “neden” sorusuna aldığı cevapları 20 maddede sıraladı.
1-) Programı başka bir kurum yaptı.
2-) Haksızlık ediyorsunuz, eski etkinliklerimize bakın.
3-) Konuşmacıların çoğu zaten katılamadı, taktığınız konu bu olsun.
4-) Güzel soru.
5-) Çok haklısınız! Denge sağlamaya çalıştık ancak listemizdeki kadın konuşmacılar uygun değildi.
6-) Güzel soru, teşekkürler. Genelde dikkat ederiz. Bu kez davet ettiğimiz kadın konuşmacılar -2 kişi- seyahatteler maalesef.
7-) Kadın panelist vardı fakat ani bir gelişme sonucu katılamadı.
8-) Bilmem, bir önceki etkinliğimizde vardı, kadın uzman öneriniz varsa davet edebiliriz.
9-) Tepkiniz için teşekkürler. Bu bir konferans serisi olacak. Bundan sonraki konuşmacı seçimi sürecinde bu husus özenle dikkate alınacaktır.
10-) Bu organizasyonun düzenleyicisi değiliz. Fakat bu eleştirinizi ilgili kişilere ileteceğiz.
11-) Panelimizin moderatörü kadın.
12-) Öyle bir algı yaratmanız doğru değil. Bizde yapılan işi daha nasıl iyiye eviririzin yerine hep neresinden bir açık bulsam da vursam mantığı var. Yani iyileştirici değil yıkıcı yönümüz var. Yapılanın nedenini bilmeden yargılamak…
13-) Ne alaka. Önceki haftalarda da Sedef Kabaş, Selin Sayek Böke, Aylin Nazlıaka gibi birçok bayan katılımcı oldu. Çok saçma bir soru.
14-) Davetlilerimiz, yurt dışında oldukları için katılım gösteremediler.
15-) 21 Ekim’de düzenlediğimiz etkinliğe çok sayıda kadın şair katılmıştı ama bu tarih kadın şairler için uygun değildi ne yazık ki!
16-) Onlar daha çok söz alıp soru sorup panelistleri sıkıştırdılar, iyi ki varlar, çok cesurlar, daha çok olmalılar.
17-) Bu sefer böyleydi. Hep birlikteyiz. Salonda kadın katılımcı çoktu.
18-) Ama izleyicilerin çoğu erkek değil! Her şey zamanla. :)
19-) Kadınlar varsa buyursun gelsinler. Ayrıca cinsiyet ayrımı sorunumuz yok. Uzman uzmandır. Biz bilgisine bakarız. Cinsiyetine değil.
20-) Bu eleştiriyi sıkça duyuyoruz. İnanın bizler de çok isterdik aramızda kadın üyelerimizin yer almasını. Bildiğiniz üzere dernek yönetimi gönüllü yapılan bir iş ve ne yazık ki bu noktada görev almak isteyen arkadaşlarımız olmayınca, bizlerin de eli kolu bağlı kalıyor. İnanıyorum ki; kadın üyelerimizi de motive ederek, ilerleyen dönemlerde aktif olarak görev almalarını sağlayacağız.
İklim, çevre, enerji, gıda, spor ve görsel-işitsel medya alanlarındaki temsil eşitsizliğinin değişmesi gerektiğinin hatırlatan Barış Gençer Baykan, “Kadınsız toplantılar kampanyasının değişime yönelik bir etki yarattığını düşünüyorum. İnsanlarda hiç olmazsa bir soru işareti kalıyor. Başka sorgulamaları da beraberinde getirme ihtimali oluyor.” diyor.
Barış Gençer Baykan
Baykan, Finlandiyalı meslektaşı Dr. Saara Särmä’dan ilham alarak kadınların davet edilmediği toplantıları derleyip bloğunda paylaşmaya devam edecek.
Bunun için karşılaştığınız kadınsız etkinlik afişlerinin fotoğrafını [email protected] adresine göndererek siz de kampanyaya destek verebilirsiniz.
Merve Damcı – Yeşil Gazete