KadınManşet

Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu’ndan “Hayatımızdan ve geleceğimizden elinizi çekin!” eylemi

0

Mersin Kadın Platformu,  “8 Mart’a kadar Her Perşembe Alanlardayız!” eylemlerine ek olarak Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu’nun 31 Ocak Cumartesi  Saat: 17:00’da Türkiye genelinde eş zamanlı  düzenlediği  “Hayatımızdan ve geleceğimizden elinizi çekin!” eylemini Mersin Forum AVM havuzbaşında gerçekleştirdi.

1

 

“Hayatımızdan ve geleceğimizden elinizi çekin!” eyleminde basın bildirisini okuyan Alevi Kültür Derneği (AKD) Sekreteri Yüksel Çelik Kapıkıran şu şekilde konuştu;

“İçinde şiddet olan ailenin korunmaması gerekir. Şiddete katlanarak “boşanmaması”, “çocuklarını perişan etmemesi” önerilen, yalnızlaştırılan kadınların ailenin kurtarıcısı olması beklenmemelidir. Aile içinde ya da değil, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için her alanda cinsiyet eşitliğinin sağlanması dışında bir çözüm yoktur. Buna yönelik kapsamlı sosyal politikalar yerine, sadece kadınlara yüklenen, pekiştirilen hatta kurumsallaştırılan ve artık uygulanan muhafazakarlaştırma ve aile politikaları kadın cinayetlerinin katliam boyutlarına varan oranlarda artmasının en önemli nedenidir. “Kadın ve erkek eşit değildir”, “diğer cinsiyet kimlikleri ve cinsel yönelimler sapkınlıktır, hastalıktır” türü söylemlerin toplum önünde ifade edilmesi, bunların savunulması fikir özgürlüğü meselesi değil açıkça ayrımcılık ve nefret suçudur. Bu söylemlerin siyasal erk tarafından kullanılması ise mevcut ayrımcılık ve nefret ideolojisini meşrulaştırır, kurumsallaştırır” dedi.

Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu’nun ortak talepleri

Kadın ve Trans cinayetlerinin önlenmesi için Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu’nun ortak taleplerini de aktaran kapıkıran bu talepleri şu şekilde sıraladı;

2

* Kadın Bakanlığı kurulsun ve tüm kamu kurumları tarafından cinsiyet eşitsizliğini giderici politikalar hayata geçirilsin.

* İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için gerekli adımlar bütün kesimlerce derhal atılsın.

* Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu şiddet ile bütün gerçek verileri kamuoyuna açıklasın.

* Kadın cinayeti davalarında haksız tahrik indirimi kaldırılsın.

* Kadın cinayeti davalarına kadın örgütlerinin müdahilliği kabul edilsin.

* Cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim temelli ayrımcılık nedeniyle cinayet işlemek ağırlaştırıcı neden sayılsın.

* Mecliste oluşturulan soruşturma komisyonu ve meclis, başta cinsiyet eşitliği ve ev içi şiddetle mücadele alanında çalışan kadın ve LGBTİ örgütlerinin görüşlerini dikkate alarak acil önlemler oluştursun.

* Mecliste kadın cinayetleri ile ilgili daimi komisyon kurulsun.

* Alanda çalışan kadın örgütlerinin oluşturacağı izleme komisyonu kurulsun.”

3

Basın bildirisi okunduktan sonra kadınlar “Şiddetinizle barışmayacağız”, “Kadın/Trans cinayetleri politiktir” , “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Kadınlar artık susmayacaklar” sloganlarını atarak eylemi sonlandırdı.

Haber: Özgecan Aşlamacı Şahin

(Yeşil Gazete)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.