Kültür-SanatManşet

‘Kadeş, Ortadoğu ve Barış adına güzel bir hatırlatma ve naif bir dilek bizim için’

0
Günebakan Kültür Derneği Başkanı Aslı Delikara

Günebakan Kültür Derneği ve Haziran Bilim Sanat Basın Meclisi işbirliği ile düzenlenen Kadeş 2016 Uluslararası Karikatür Sergisi, 7 Ocak 2016 tarihinden itibaren sanatseverlerle buluşacak.

7 Ocak -15 Şubat tarihleri arasında İstanbul Galatasaray’da bulunan Cezayir Toplantı Salonu’nda ziyarete açık olan sergi ile ilgili Günebakan Kültür Derneği Başkanı Aslı Delikara ile görüştük.

Günebakan Kültür Derneği Başkanı Aslı Delikara

Günebakan Kültür Derneği Başkanı Aslı Delikara

Günebakan Kültür Derneği’nin çalışmalarına 2015’te başlasa da resmen 2016’da kurulduğunu ifade eden Delikara, “Ekolojik, birbiriyle tanışık ve barışık bir dünya” sloganıyla farklı kesimlerden aktivistleri buluşturan Günebakan, adını Yeşil Hareket’in sembolü Günebakan çiçeğinden almakta olduğunu belirterek derneğin hedefini, “Kültürlerarası diyalog, barış, sivil toplumu güçlendirme, ekolojik duyarlılığı artırma, hayvan hakları gibi alanlarda çalışmalar yapmak isteyen Günebakan, Kadeş 2016 gibi somut projelerle anılmak” olarak özetledi.

7Derneğin temelinin Haziran Nişantaşı Meclisi’nde atıldığını belirten Delikara, “Bu sergi fikri ile kurularak serginin iş yükünün çoğunu üstlenen Nişantaşı Meclisi, içinde eski Yeşiller partililerin ve sanat çevrelerinin ağırlıkta olduğu bir gruptu. Birkaç toplantı sonunda yapmak istediğimiz kimi işlerin ve iş yapma biçimimizin her zaman Haziran’la buluşmayabileceğini fark ettik, Günebakan’ı kurduk. Kadeş 2016 ilk etkinliğimiz oldu. Sergiden sonra Anadolu halklarının ortak dil ve kültür mirası üzerine bir çalışma- belki bir kitap-, şehir ağaçlarını aşılama ile meyve ağaçlarına dönüştürmek ve sokak hayvanlarının rehabilitasyonuna destek gibi projelerimiz var. İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda da aktif olacağız, zira aramızda eski-yeni sendikacılar ve iş güvenliği uzmanları var. Tüm dünya basınına ise üç ayda bir, Türkiye’de insan hakları, ekoloji, örnek gösterilebilecek sanat çalışmaları, hoşumuza giden faaliyetleri içeren dijital bir gazete yapıp yollayacağız.” dedi.

“Karikatür, mesajı alıcısına direkt ulaştıran bir sanat dalı”

Kadeş 2016 Uluslararası Karikatür Sergisi’nde Barış mesajını iletmek için Karikatür’ün seçilme nedeni hakkında ise Aslı Delikara, “Barış mesajını sanatla verecek, bir yandan kalıcı olacak ama herkese ulaşacak; alan bizce karikatürdü. Karikatür, bağırıp çağırmadan muzırca derdini anlatabildiği için mesajı alıcısına direkt ulaştırıyor. Ülkemizde çok popüler, sosyal medyada paylaşım rekorları kırıyor, reklamlarda kitaplarda her yerde karikatür var. Bir yanı ile de son derece politik, çizerlere açılan davalar/yapılan saldırılarda bunu anlayabiliyoruz. Bize düşen bu alanın en iyi örneklerini sanatseverlerle buluşturmak oldu.” diye konuştu.

Sergiye Fransa'dan katılan çizer Bernard Bouton'un çalışması

Sergiye Fransa’dan katılan çizer Bernard Bouton’un çalışması

Kadeş isminin seçilmesini ise, “Kadeş, dünyanın ilk yazılı barış anlaşması kabul ediliyor. Yüzyıllar önce Hititlerle Mısırlılar arasında yapılmış, coğrafi olarak Mezopotamya’da Gaziantep sınırında olduğuna dair söylentiler var. Bizler Ortadoğu’da çatışma ve savaş haberleri ile büyüdük. Bizden önceki kuşaklar da bu gerçekle yaşadılar. Şimdi konu coğrafyayı aştı, bütün Dünya bu sorunun bir parçasıyla yüzleşmek zorunda kalıyor. Kadeş, güzel bir hatırlatma ve naif bir dilek bizim için” şeklinde aktardı.

Norveç’ten Haiti’ye Endonezya’dan Kosta Rika’ya 160 çizer

Sergiye en geniş katılımın İran ve Çin’den geldiğini ifade eden Günebakan Kültür Derneği Başkanı Aslı Delikara, “Kadeş 2016’da 58 ülkeden 160 çizerin işleri sergilenecek. Haiti’den Norveç’e Kosta Rika’dan Endonezya’ya değin değerli çizerlerin işlerini sergiliyoruz. Hem ülkesinde hem de uluslararası camiada tanınan, başarılı, çok değerli çizerlerin çizimleri var sergide. 160 eser bir sergi için ciddi bir rakam, kaskoca bir sergi oldu ve 400 üzeri iş arasından seçilerek oluştuğu için rafine örnekler göreceksiniz.” dedi.

Ürdünlü Karikatür sanatçısı Osama Hajjaj'ın "Türkiye" isimli karikatürü

Ürdünlü Karikatür sanatçısı Osama Hajjaj’ın “Türkiye” isimli karikatürü

Çizerler hakkında da bilgi veren Delikara, “İran hem ülke hem de farklı ülkelerden İran asıllı çizerlerin işleri ile gerçekten göz dolduruyor. Ne kadar sanatkar bir toplum olduklarını imrenerek izliyorsunuz. Yine sergimize yedi kadın çizerin işi kabul edildi, üçü İranlı. Belçika, Fransa, Küba, Rusya, Ukrayna bence serginin çıtasını yukarı taşıyan diğer ülkeler. Birçok ülkenin tek çizeri var örneğin Özbekistan tek çizerle temsil ediliyor ama çizeri 160 uluslararası ödülün sahibi. Uluslararası Karikatüristler Birliği (FECO) Başkanı Bernard Bouton’un, Le Monde’un efsane çizeri Plantu’nun, Kübalı duayen çizer Ares’in ve birçok FECO Ülke temsilcisinin işleri de Kadeş’te sergilenmekte.” diye konuştu.

“Karikatürcüler Derneği sergiye ilgi göstermedi”

Serginin hazırlanma sürecine de değinen Aslı Delikara, 3,5 ay gibi kısa bir zamanda hazırlandıklarını, örgütlediklerini ve kitap dahil tamamladıklarını ifade etti. Sergi hazırlığı sırasında Karikatürcüler Derneği ile iletişime geçmek istediklerini ancak dernek tarafından kaale alınmadıklarını aktaran Delikara, “Kurumlardan değil bu iş dolayısıyla tanıştığımız çizerlerden destek aldık. İyi ki de öyle olmuş;
sergi fikri olgunlaşır olgunlaşmaz Karikatürcüler Derneği’ne ulaşmaya çalıştım çabaladım, hiç oralı olmadılar, sanırım sergi duyurumuzu da üyelerine yapmadılar. Biz de kendi gücümüzle en iyi çizerlere ulaşmaya çalıştık ve bu sergiyi düzenledik, hem bir sergi düzenlemeyi a’dan z’ye öğrendik, hem de sınırlı bir çevrenin çizer dostları ve karikatür anlayışı ile sınırlı kalmadan tüm kesimleri kucaklayan bir portföye eriştik. ” şeklinde konuştu.

Fransa'dan Rene Bouschet'in "Dayanışma" isimli eseri

Fransa’dan Rene Bouschet’in “Dayanışma” isimli eseri

Sergi davetine yurtdışındaki karikatüristlerin çok ilgi gösterdiğini, 57 ülkeden onlarca karikatürist ile yazışmalarında sabırla kendilerine yanıt verdiklerini, başarılar dilediklerini aktaran Günebakan Kültür Derneği Başkanı Aslı Delikara, aynı anlayışı ne yazik ki Türkiyeli çizerlerden göremediklerini kaydetti. Hatta serginin CIA ajanları ya da Mason örgütlerince düzenleniyor olabileceği, dolayısıyla karikatür gönderilmemesi hususunda diğer çizerlerin uyarıldığına dair absürd duyumlar bile aldıklarını ifade eden Delikara, sözlerini, “Türkiyeli çizerlerle iletişim kurmakta ve işlerini almakta zorlanmamız oldu. Bazısı ‘katılamıyorum’ demek zahmetine bile girmedi! Tabii aralarında çok nazik ve disiplinli çizerlerimiz var onları tenzih ediyorum ama Mevlana sözünde haklıymış, ‘aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşır’mış gerçekten de. ” diyerek tamamladı.

 

(Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.