KadınManşet

KA.DER eski başkanı ve Ekolojik Anayasa Girişimi çağrıcısı feminist yazar Ayşe Bilge Dicleli yaşamını yitirdi

0

KA.DER eski başkanlarından feminist yazar Ayşe Bilge Dicleli hayatını kaybetti.

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) eski başkanlarından ve Türkiye feminist hareketinin öncülerinden Ayşe Bilge Dicleli bugün yaşamını yitirdi.

Sosyal Dayanışma Ağı’nın da kurucuları arasında yer alan Dicleli 4 Haziran’da aniden hastalanmış ve Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alınmıştı.

Ayşe Bilge Dicleli eşi Zülfü Dicleli ile birlikte Optimist ve BZD yayınlarının kurmuştu.

Ayrıca bianet yazarlarından olan Dicleli, “90’ların Hak Mücadeleleri” yazı dizisi kapsamında Türkiye’de kadın mücadelesinin nasıl başladığı ve gelişimini konu edindiği “Kadın Mücadelesinin ‘Uzmanlaştığı’ Yıllar” başlıklı bir yazı kaleme almıştı.

68 kuşağından olan Ayşe Bilge Dicleli, THKP-C Davası’ndan yargılanmış ve tutuklanarak bir süre Sağmalcılar Cezaevi’nde kalmıştı.

Ekolojik Anayasa Girişimi’nin kurucuları arasında yer alan Ayşe Bilge Dicleli, 2011 yılında Yeşiller’in çağrısıyla ekolojik anayasa için yayınlanan bildirinin ilk imzacılarındadı.

Ayşe Bilge Dicleli kimdir?

Ayşe Bilge Dicleli 22 Eylül 1948’de Ankara’da doğdu, Alman Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu.

Eşi Zülfü Dicleli ile 1996’da BZD Yayıncılık’ı, 2004’te Optimist Yayıncılık’ı kurdu. Çok sayıda kitap çevirdi, Türkiye İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) dergisi “Görüş”te dış politika değerlendirmeleri yazdı.

Kadın Adayları Destekleme Derneği’nin (KA.DER) Kadıköy şube kurucuları arasında yer aldı, 1999 seçim maratonu ekibinde çalıştı. “Toplumsal Cinsiyet ve Siyaset” eğitimleri verdi. KA.DER’in 2001-2005 arasında üst üste iki kez KA.DER Genel Başkanlığı yaptı.

Ekolojik Anayasa Girişimi çağrıcılarından olan Dicleli, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) “Yeşil İş Çalışma Grubu” üyesi olarak “İşimi Kuruyorum” eğitimlerinde “Yeşil İş” dersi verdi.

KA.DER eğitimlerinde “Yeşil Siyaset Dersi” kolaylaştırıcısı olarak yer aldı.

“Pencereni Aç” isimli kitabı yazdı, “Konuşa Konuşa: İletişimin Sırları”, “Yurttaş 2000/ Günlük Yaşam İçin Bir Hukuk Kılavuzu”, “Eğrisi Doğrusu-Görgülü Ol Hoş Yaşa”, “Kimse Bana Ne Diyemez” kitaplarının ortak yazarları arasında yer aldı. “Küçük Yeşil Adımlar” ve “100 Yeşil Adım” kitaplarının editörlüğünü yaptı.

Sosyal Dayanışma Ağı kurucuları (SODA) arasında yer aldı. WWF Türkiye, Greenpeace Türkiye ve Buğday Derneği üyesi, Global Action Plan International Türkiye temsilcisiydi. İlerici Kadınlar Derneği üyeliği, Türkiye Barış Derneği Genel Yönetim Kurulu üyeliği ve Sosyalist Birlik Partisi Genel Yönetim Kurulu üyeliği yaptı.

Dicleli, bir kız çocuğu (Zeynep Dicleli Erdoğan) annesiydi. Dicleli’nin Hazal adında bir de torunu vardı.

(Bianet, Gazete Karınca)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.