Koronavirüs SalgınıManşetSağlık

Johnson & Johnson ve Novavax koronavirüs aşılarının etkililik oranlarını açıkladı

0
Fotoğraflar: Shutterstock

Dünyanın en büyük sağlık ürünleri şirketlerinden Johnson & Johnson‘a bağlı ilaç firması Janssen, geliştirdiği tek dozluk koronavirüs aşısının etkililik oranlarını açıkladı.

Belçika merkezli ilaç şirketi, 44 bin kişiyle yapılan Faz 3 çalışması sonuçlarına göre aşının orta ve ağır şiddetteki vakaların önlenmesinde yüzde 66 etkili olduğunu duyurdu.

Ayrıca aşının ağır enfeksiyonları yüzde 85, hastaneye yatış ve hastalıktan ölümleri de yüzde 100 oranında engellediği belirtildi.

Koronavirüs varyantına karşı daha az etkili

NY Times’ın aktardığına göre yapılan açıklamada aşının daha bulaşıcı olduğu düşünülen koronavirüs mutasyonlarına karşı da etkili olduğu belirtildi. Ancak aşının etkililik oranı ABD’de yüzde 72 olurken, 501.V2 varyantının çok fazla görüldüğü Güney Afrika’da yüzde 57’ye düştü.

Çalışmalar, bu varyantın Pfizer-BioNTech, Moderna ve Novavax tarafından yapılan Covid-19 aşılarının etkinliğini de körelttiğini gösteriyor.

Fotoğraf: Shutterstock

Johnson & Johnson, önümüzdeki hafta Gıda ve İlaç İdaresi‘ne aşı için acil durum yetkilendirmesi için başvurmayı planladığını ve şubat ayında izne tabi tutulacağını söyledi.

Şirketin baş bilim sorumlusu Dr. Paul Stoffels, “Bu, tek bir dozla fark yaratabilen pandemik aşısı” ifadelerini kullandı.

Hisseleri yüzde 4 değer kaybetti

Aşı açıklanan rakamlara göre Moderna ve Pfizer aşılarından daha az etkili duruyor. Bu şirketler, yüzde 95 civarında etkinlik oranı açıklamıştı. BBC’nin aktardığına göre sonuçların açıklamasının ardından Johnson & Johnson’ın hisseleri yüzde 4 değer kaybetti.

Ancak uzmanlar, bu sonuçların doğrudan kıyaslanamayacağını çünkü denemelere hafif vakaların dahil edilmediğini söylüyor. Ayrıca yıllık grip aşılarının tipik olarak yüzde 40 ile 60 arasında etkili olduğu belirtilerek bu oranların da güçlü bir aşıyı yansıttığı belirtiliyor.

Novavax: Etkililik oranımız yüzde 89,3

Amerika Birleşik Devletleri merkezli ilaç şirketi Novavax,  ise geliştirdiği koronavirüs aşısına karşı Birleşik Krallık’ta sürdürdüğü üçüncü faz aşı çalışmalarına karşı yüzde 89,3  oranında başarı sağladığını açıkladı.

AA’nın aktardığına göre açıklamada aşının İngiltere’de 15 bin kişi üzerinde yapılan denemelerinin devam ettiği, ilk defa Güney Afrika‘da görülen virüsün yeni mutasyonuna karşı da “belli ölçüde işe yaradığı” belirtildi.

Geliştirdikleri aşının Güney Afrika’daki koruma oranının yüzde 49 olduğunu belirten şirket, denekler arasında AIDS hastalarının da bulunduğunu, aşının etkinlik oranının HIV taşımayan hastalarda yüzde 60’a çıktığını söyledi.

You may also like

Comments

Comments are closed.