Koronavirüs SalgınıManşetSağlık

DSÖ: Yoksul ülkeler aşıya erişemedikleri için Covid gereğinden bir yıl daha uzun sürebilir

0

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yoksul ülkelerin yeterince aşıya erişemediklerinden dolayı koronavirüs salgınının gereğinden bir yıl daha uzun süreceğini kaydetti.

Afrika kıtasında nüfusun yüzde 5’inden azı aşılanmış durumdayken, diğer kıtaların çoğunda bu oran yüzde 40 civarlarında.

‘Zengin ülkeler yerilerini yoksul ülkelere bıraksın’

BBC Türkçe‘de yer alan habere göre, Dünya Sağlık Örgütü’nün üst düzey yöneticilerinden Dr. Bruce Aylward, yoksul ülkelerin aşıya erişemedikleri için koronavirüs salgınının 2022’de de etkili olabileceğini ifade etti.

Dr. Aylward, ilaç şirketlerinin en düşük gelirli ülkelere öncelik verebilmeleri için varlıklı ülkelere aşı kuyruğundaki yerlerini bu ülkelere bırakmaları çağrısı yaptı.

‘Ahlaki olarak savunulamaz’

Birleşik Krallık merkezli uluslararası yardım kuruluşu Oxfam‘ın da aralarında bulunduğu bazı sivil toplum kuruluşları, Birleşik Krallık ve Kanada‘yı, aşıları dünya çapında adil dağıtmak için oluşturulan program Covax aracılığıyla kendi halkları için aşı tedarik etmekle suçluyor.

Resmi rakamlara göre, bu yılın başlarında Birleşik Krallık 539,370 Pfizer dozu aldı. Kanada ise bir milyona yakın AstraZeneca dozu aldı.

Covax, zengin ülkeler de dahil olmak üzere tüm ülkelerin kendi havuzundan aşı elde edebilmelerini amaçlasa da, çoğu G7 ülkesi ilaç şirketleriyle kendileri anlaşma yapmaya başladıkları için bu havuzdan çekildi.

Oxfam’ın Küresel Sağlık Danışmanı Rohit Malpani, Covax mekanizmasına ödeme yapan Birleşik Krallık ve Kanada’nın teknik olarak bu yolla aşı alma hakkına sahip olduğunu, ancak her iki ülkenin de kendi ikili anlaşmaları doğrultusunda milyonlarca doz elde ettiklerini ve bunun “ahlaki olarak savunulamaz” olduğunu kaydetti.

Malpani, “Bu dozları Covax aracılığıyla almamalıydılar. Çifte kazanç elde ettiler ve bu zaten sıranın gerisinde olan yoksul ülkelerin daha uzun süre bekleyeceği anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

Covax, 371 milyon doz aşı gönderebildi

Birleşik Krallık hükümeti ise geçen yıl 548 milyon sterlinlik bir bağışla Covax’ı başlatan ülkelerden biri olduğuna dikkat çekti.

G7 ülkeleri de bu yaz ihtiyaç sahibi ülkelere toplam 1 milyar doz Covid aşısını Covax programı aracılığıyla hibe etme sözü vermişti. Bu aşılardan 100 milyondan fazla dozunu Birleşik Krallık gelecek yıl sonuna kadar bağışlamayı taahhüt etmişti.

Kanada hükümeti ise artık Covax aşılarını kullanmayı bıraktığını açıkladı.

Covax bu yılın sonuna kadar iki milyar doz aşı teslim etmeyi hedefliyordu. Ancak, şimdiye kadar 371 milyon doz aşı gönderebildi.

You may also like

Comments

Comments are closed.