DünyaManşet

Joe Biden resmen aday: Karanlık dönemi sonlandıracağım

0

Demokrat Parti Kurultayı’nın dördüncü ve son gününde başkan adayı Joe Biden, Delaware eyaletinin Wilmington kentinden partililere hitap etti. Konuşmasında ülkenin karanlık bir dönemin içinde olduğunu; başkan seçilmesi halinde bu karanlığı bitirip bölünen halkı yeniden birleştireceğini söyleyen Biden,  şöyle konuştu: 

Burada ve şimdi size söz veriyorum, bana başkanlığa emanet ederseniz, karanlığın değil ışığın müttefiki olacağım. İnsanlar için bir araya gelme zamanı artık geldi. Amerika’daki bu karanlık dönemin üstesinden gelebiliriz ve geleceğiz. Gururlu bir Demokratım ve partimizin bayrağını genel seçimlere taşımaktan gurur duyacağım. Bu nedenle, ABD Başkanı adaylığını büyük bir onur ve alçakgönüllülükle kabul ediyorum” 

Biden, seçildiğinde ayrımcılık yapmayacağını, sadece partisini değil herkesi temsil edeceğini belirtti. 

‘Aynı anda dört tarihi krizi yaşıyoruz’ 

ABD’nin oldukça kötü bir tarihsel dönem yaşadığını kaydeden Biden, 22 dakikalık konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Dört tarihi kriz. Hepsi aynı anda. Müthiş bir fırtına yaşıyoruz. Yüz yılı aşkın bir zamandır görülen en kötü salgın. Büyük Buhran’dan bu yana yaşanan en kötü ekonomik kriz. Günümüzde yaşanan adaletsiz, ırksal ayrımcılık ve iklim değişikliğinin hızlanan tehditleri. Öyleyse, bizim için soru basit: Hazır mıyız? İnanıyorum ki öyleyiz. Olmalıyız. Tüm seçimler önemlidir. Ama bu seçimlerin çok daha önemli olduğunu biliyoruz. Amerika kritik bir dönüm noktasında.“ 

Seçmenlerin Trump döneminde yaşanılan gerçeklere göre kararlarını vermesi gerektiğini savunan 5 milyon ABD’liye Covid-19 bulaştığına, 170 binden fazla kişinin öldüğüne dikkat çekti.

Dünyadaki herhangi bir ülkeyle kıyaslandığında ABD’nin açık ara en kötü performansı sergilediğini kaydeden Demokrat aday, ” Bu yıl 50 milyondan fazla kişi işsizlik sigortası başvurusunda bulundu. Bu yıl 10 milyondan fazla insan sağlık sigortasını kaybedecek. Yaklaşık her altı küçük işletmeden biri bu yıl kapandı.Bu başkan yeniden seçilirse ne olacağını biliyoruz. Vakalar ve ölümler çok yükselecek. Daha fazla şirket kapılarını sonsuza dek kapatacak. Çalışan aileler geçinmek için mücadele edecek ve yine de en zengin yüzde bir, yeni vergi indirimlerinde on milyarlarca dolar alacak” diye konuştu. 

Obama’ya teşekkür 

Biden, Trump yönetiminin çıkardığı yeni yasayla yaklaşık 20 milyon kişinin sigortalarının ellerinden alındığını belirterek, getirdiği sağlık sigortasından yararlanan 15 milyon kişinin bu rakamlara dahil olduğunu kaydettiği Obama’ya teşekkür etti:

“Başkan Obama’dan bahsetmişken, sekiz yıldır Başkan Yardımcısı olarak hizmet etmekten onur duyduğum bir adam. Teşekkür ederim Sayın Başkan. Sen harika bir başkandın. Çocuklarımızın örnek alabileceği bir başkan. Ancak şu andaki görevde olan başkan hakkında kimse bunu söylemeyecek. Hiçbir sorumluluk almayan, liderlik etmeyi reddeden, başkalarını suçlayan, diktatörlere yakınlaşan ve nefret ve bölünme alevlerini körükleyen bir başkan. Sizin için, aileniz, çocuklarınız için istediğiniz Amerika bu mu?” diye sordu.

Senatör Kamala Harris de salı günkü konuşmasıyla Demokratların başkan yardımcılığı adaylığını kabul ettiğini açıklamıştı.

Cumhuriyetçi Parti‘nin de yine Kovid-19 salgınından dolayı sanal ortamda gerçekleştireceği kurultayın son gününde Donald Trump‘ın başkan adayı olarak 27 Ağustos’ta resmen ilan edilmesi bekleniyor. ABD’de 59. başkanlık seçimleri 3 Kasım 2020 Salı günü gerçekleştirilecek.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.