Jeotermale geçit yok: Gülpınar halkı Jeotermal Enerji Santrali’nin çalışmasını durdurdu

Gülpınar halkı, zeytinlik alanlarında kurulan Jeotermal Enerji Santraline giderek santralin çalışmasını durdurdu.

Gülpınar halkı, zeytinlik alanlarında kurulan Jeotermal Enerji Santraline tepki göstererek eylem yaptı. Traktör ve araçlarla gittikleri santral sahasında tepkilerini dile getiren Gülpınar halkı, sondaj çalışmalarını durdurdu. Pınarkale Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ`nin başlattığı Jeotermal Enerji Santrali Sondajı çalışmaları, Gülpınar halkının çalışmaların durdurulması için açtığı davaya rağmen devam ediyordu. Köy kahvesinde bir araya gelen halk, sondajın yapıldığı zeytinlik alana giderek çalışmaları durdurdu. Cumartesi ve Pazar günü eylem yapan yurttaşlar, sondaj çalışmalarına izin vermiyor…

Evrensel’den Seçkin Sağlam’ın haberine göre, Ayvacık’a bağlı Gülpınar Köyü’nde Pınarkale Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ’nin başlattığı Jeotermal Enerji Santrali Sondaj çalışmasına karşı Gülpınar halkı zeytinliklilerini korumak için bir araya geldi. Hafta sonu Cumartesi ve Pazar günleri köy kahvesinde toplanan halk, traktörler ve araçlarla konvoy halinde sondaj alanına giderek çalışmaları durdurdu. Alanda yetkili kimseyi bulamayan Gülpınarlı vatandaşlar, işçilere tek geçim kaynaklarının alandaki zeytinlikler olduğunu belirterek, işçilerden de sorun çözülene kadar çalışmama sözü aldı. Aynı zamanda römorklarla şantiye yolunu kapatan Gülpınarlılar, zeytinliklerinde sondaj çalışması istemediklerini yenileyerek çalışmaya izin vermeyeceklerini belirtti.

İdare mahkemesinde dava açıldı

Pınarkale Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ Gülpınar’da yapılması planlanan 7 adet sondaj arama faaliyet raporunu Çanakkale Valiliğine sunmuş, Proje Tanıtım Dosyası incelenerek 26 Mayıs 2017 tarihinde “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı alınmıştı.

Başlatılan çalışmaların zeytinlik alanları yok edeceğini belirten Gülpınar halkı, Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği, aracılığı ile geçtiğimiz günlerde Çanakkale İdare Mahkemesi’ne suç duyurunda bulunarak, zeytin yasasına rağmen verilen” ÇED Raporu Gerekli Değildir” kararının iptalini istemişti. Mahkeme sürecine girilmesi ile çalışmaların hızlandırıldığını gören Gülpınar halkı, sondaj alanına giderek çalışmaları durdurdu.

Köy kahvesinde toplanan halk çalışmaları durdurdu

8 Temmuz Cumartesi günü Gülpınar köy kahvesinde bir araya gelen Gülpınar Halkı, burada sondaj çalışmalarının tek geçim kaynakları olan zeytinliklerine dönüşü olmayan zararlar vereceğini belirterek, çalışmaları durdurma kararı aldı. Toplanan halk tarktörler ve araçlarla konvoy halinde sondaj çalışmalarının yapıldığı alana gitti. Alanda, ‘zeytinimizde sondaj istemiyoruz, çevre talanı istemiyoruz’ sloganları atan Gülpınarlılar, yetkililer ile görüşmek istedi. Şantiyede bulunan işçiler tarafından yetkili kimsenin olmadığı belirtildi. Halkın ısrarı üzerine ise işçiler telefonla yayın yaparak halkın taleplerini canlı olarak şirket yetkililerine iletti. Vatandaşlar, yetkililere ‘zeytinliklerinde sondaj çalışmasına izin vermeyeceklerini’ söyledi. İşçilere de, zeytinliklerin bölgenin geçim kaynağı olduğunu ve yaptıkları çalışmanın hem doğaya hem de yerel ekonomilerine ciddi zararlar vereceğini açıklayan halk, işçilerden de durum sonuçlanana kadar çalışma yapamamalarını istedi.

“Sondaj yaptırmayacağız”

Aynı zamanda şantiye içerisinde iş güvenliğinin olmadığını ve çevre önlemlerinin alınmadığını gören vatandaşlar tutanak tutarak tek tek imzaladı. Çalışma alanı içerisinde her gün nöbet tutacaklarını ve çalışmaya izin vermeyeceklerini belirten halk, traktör römorkları ile çalışma sahasının yolunu kapattı. Tekrar köy kahvesinde bir araya gelen halk, diğer günlerde de toplu olarak çalışma alanına gitme ve çalışma yaptırmama kararı aldı.

(Evrensel)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kanun Hükmü, Özgür Portakal’da da yasaklandı

'Kanun Hükmü' belgeselinin Antalya Özgür Portakal Film Günleri'ndeki gösterimi de 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği' gerekçesiyle engellendi.

AB Komisyonu ‘ormansızlaşmayı önleme’ yasasını 12 ay erteledi, yeşil gruplar öfkeli

Avrupa Komisyonu'nun çok tartışılan ormansızlaşma yasasını ertelemesi çevrecilerin tepkisine yol açarken, etkilenen işletmelerde rahatlamaya neden oldu.

Hak savunucularından kent hayvanları için yarın AYM önüne çağrı

Hak savunucuları, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü'nde sokakta yaşayan hayvanlara yönelik 'katliam yasası'nı esastan görüşme kararı alan AYM'nin önünde toplanacak.

Afrika: Zenginlerin yarattıkları iklim krizinin bedelini ödeme zamanı geldi

'Afrika, yok denecek kadar az karbon ayak izine rağmen iklim felaketlerinin ön cephesinde yer alırken, fosil yakıt endüstrisi rekor kârlar elde etmeye devam ediyor.'

Türkiye, açık denizlerin biyoçeşitliliğini korumayı amaçlayan BM anlaşmasını imzaladı

Türkiye'nin anlaşmaya taraf olması için Meclis'te onaylanması gerekiyor. Yürürlüğe girmesi için ise 60 ülkenin 2025'e kadar onayı bekleniyor.

EN ÇOK OKUNANLAR