Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Javier Bardem’den dünya liderlerine okyanuslar için uzlaşma çağrısı

0
Spanish actor and Oscar-winner Javier Bardem is surrounded by ocean billboards in New York's Times Square. Bardem is in New York to address world governments at the United Nations headquarters discussing the future of our seas in a historic negotiation toward a Global Ocean Treaty, which has been more than a decade in the making., 8.19.62.Bardem Times Square

BM’de dün başlayan ve Küresel Okyanus Anlaşması’nın kabul edilmesi amacıyla düzenlenen üçüncü toplantı sürerken, oyunca Bardem’den de liderlere çağrı geldi: Delegeler Küresel Okyanus Anlaşması üzerine çalışırken dünyanın onları izlediğini bilmeli.

Oscar ödüllü oyuncu Javier Bardem, Greenpeace’in “Okyanusları Koru” kampanyası kapsamında Times Meydanı’nda “Küresel Okyanus Anlaşması Şimdi!” çağrısı yaptı. Bu çağrıya deniz yaşamını tehdit eden görüntülerin yayımlandığı dev ekrandan gösterilen bir video eşlik etti.

Oyuncu, ardından Birleşmiş Milletler’de yer alan hükümetlere 2030 yılına kadar okyanusların en az yüzde 30’unun korunmasına kapı açacak güçlü bir Küresel Okyanus Anlaşması’nı kabul etme çağrısında bulundu. BM’de dün başlayan toplantı yasal olarak bağlayıcı Küresel Okyanus Anlaşması’nın kabul edilmesi için düzenlenen dört toplantının üçüncüsü. Son toplantının 2020 yılında Nisan ayında yapılması planlanıyor.

Bardem şöyle konuştu: “Bu konferansta konuşulacak her şey okyanusların yaşamı ve insanlığın geleceği üzerinde derin bir etkiye sahip olacak.  Delegeler Küresel Okyanus Anlaşması üzerine çalışırken dünyanın onları izlediğini bilmeli. Bu görüşmelerin yanlış bir yönde ilerlemesine izin veremeyiz.”

BM binasının yanında okyanustan ilham alan bir de sanat çalışması sergilendi. 5 metrelik balina ve kaplumbağa heykeli plastik kirliliğinden petrol sondajına kadar okyanusların karşı karşıya kaldığı tehditleri temsil ediyor. Aynı yerde video gösterimi de yapıldı. Videoda Türkiyelilerin de aralarında olduğu dünyanın her yerinden birçok kişi hükümetlere güçlü bir Küresel Okyanus Anlaşması’nın imzalanması için çağrıda bulundu.

Aldığımız her iki nefesten birisini borçlu olduğumuz okyanuslar iklim değişikliği, aşırı avlanma, derin deniz madenciliği, petrol çalışmaları ve plastik kirliliği nedeniyle tarihte hiç olmadığı kadar büyük bir tehlike altında bulunuyor. Bilim insanları, büyük bölümü koruma altında olmayan ve sömürüye açık olan okyanusların en az üçte birinin, sucul yaşamı korumak ve iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak üzere 2030’a kadar koruma alanları kapsamına alınması gerektiğini söylüyor.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.