EnerjiManşet

Japonya’ya giden heyetten izlenimler: “Onlar nükleere hayır dediyse Sinop halkına sormamız lazım”

0

Japonya’daki nükleer santraller hakkında bilgi almak amacıyla Japonya’ya giden Sinop heyeti, gezi ve incelemelerini tamamlayarak geçtiğimiz hafta Sinop’a geri döndü.

derici

Heyette yer alan Sinop Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Erol Derici bir basın toplantısı düzenleyerek Japonya’da yaptıkları incelemelerle ilgili değerlendirmede bulundu. Derici, sekiz günlük seyahat süresince yetkililerden sorularına cevap alamadıklarını belirten Derici, Japonya’da nükleer felaket sonrası santrallerin kapalı olduğunu hatırlatarak “Japonya’da halkın %66’sı Nükleer Santrallere ‘Hayır’ dediyse bizimde en azında Sinop halkına bir sormamız lazım. Sinop’ta da referandum yapılması lazım” dedi.

23 Mayıs – 1 Haziran 2014 tarihleri arasında Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) girişimiyle, aralarında Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger ve Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül’ün de yer aldığı bir heyet Japonya ve Güney Kore’de temaslarda bulundu.

Heyette yer alan Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erol Derici sekiz günlük bilgilendirme gezisini ve Tokai şehrindeki nükleer santrale yaptıkları gezinin ayrıntılarını açıkladığı bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Heyetin ‘Nükleer Güç’ konulu sunuma katıldığını ve bazı nükleer santralleri gezerek bilgi aldıklarını belirten Derici, gezinin gerekçesinin “Sinop’a yapılması düşünülen Nükleer Santral’in araştırılması ve Japon firması olan Japon Sumitomo Rubber İndustries Çankırı İline yapacağı 550 milyon dolarlık yatırım” olduğunu belirtti.

“Nükleer santral yakınındaki köylülerle konuşamadık”

Sinop’a yapılması düşünülen nükleer santral reaktörlerinin yapıldığı yerleri ziyaret ettiklerini belirten Derici; “Ben orada şunu gördüm; Japonlar çok araştırmacı insanlar, ama bir şey var hepsi aynı şeyi söylüyor. Çeşitli sorular sordum. Aynı çerçevenin dışına çıkmadılar. Ayrıca nükleer santrallerde fotoğraf çekemedik ve santralin yakınındaki köy halkıyla konuşamadık. Japonya’da şu anda 48 tane nükleer santral var. Ama hepsi kapalı. Fukişima’da 2011 yılında meydana gelen kaza sonrasında yapılan referandum sonucu hepsini kapatmışlar. Şimdi yeniden açmak için ek önlemler alıyorlar. Ayrıca Nükleer Santrallerde en fazla 500 kişi istihdam ediyor ” dedi.

Fotoğraf: habervitrini

Fotoğraf: habervitrini

Japonya’da bilgi veren heyetin bazı şeyleri sakladıklarını savunan Derici, “Türkiye’de yapacağınız nükleer santral eski tip diyoruz, yenileştirdik diyorsunuz bununla ilgili ne yaptınız’ diye sorduk. Bize, onaylanırsa ATMEA1 tipi bir reaktör yapacaklarını, bu reaktörde de birtakım yenilikler yaptıklarını söylediler. Yani radyasyonlu suyun dolaşım alanını kısalttıklarını, soğutmayla ilgili bir takım planlamalar yaptıklarını belirtiyorlar, önceden bir kaza anında reaktörü soğutmak için 3 tane jenaratör kullanıyorduk şimdi 4 tane kullanıyoruz birde yedekte var 5 tane kullanıyoruz yani yeni reaktör dedikleri bu” dedi.

Japonya’nın yüzde 66’sı nükleer santrale hayır dediyse Bizim de Sinop Halkı’na sormamız lazım” diyen derici, Sinop’ta referandum yapılması gerektiğini vurguladı.

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.