Bilim-TeknolojiManşet

James Webb Uzay Teleskobu’nun güneş kalkanı tamamen açıldı

0

Geçen hafta fırlatılan James Webb Uzay Teleskobu’nun (İngilizce kısaltmasıyla JWST) yolculuğunda bugün önemli bir gelişme yaşandı. Teleskobun güneş kalkanları başarıyla açıldı.

NASA’nın uzaydaki yeni gözü JWTS, evrenin tarihini ortaya çıkarmak için araştırmalar yapmak üzere geçtiğimiz hafta fırlatılmıştı. Kalıcı konumuna ulaşması için bir aylık, en iyi görüntülerin gelebilmesi için ise altı aylık bir zamana ihtiyaç duyulan uzay teleskobunun yolculuğu başarılı bir şekilde devam ediyor.

Sorunsuz devam eden yolculukta bugün teleskop sıcaklığı kontrol etmek için  kritik olan güneş kalkanlarını açmayı başardı. Güneş kalkanındaki toplam beş katman, iki gün boyunca teker teker açıldı. Katmanlar, birlikte çalışarak 1 milyon SPF (Güneş’ten koruma faktörü) sağlıyor.

Kalkanlar, teleskobu ve ekipmanlarını aşırı sıcağın yanı sıra aşırı soğuktan da  koruyacak.

NASA’nın Goggard Uzay Uçuş Merkezi’nden proje yöneticisi Bill Ochs, güneş kalkanının başarıyla açılması üzerine ekibine Hala yapacak çok işimiz var ama güneşliği açıp devreye sokmak gerçekten çok büyük görevdi. Sadece tüm ekibi tebrik etmek istiyorum.” dedi.

James Webb,  NASA’nın 25 yıllık çalışmalarının ardından hayata geçirildi. Halen görevde olan Hubble Uzay Teleskobu’na bir alternatif ancak ondan oldukça fazla gelişmiş bir teknolojinin ürünü. James Webb, Hubble’ın aksine Dünya’dan 1,6 milyon kilometre uzakta Güneş’in etrafındaki yörüngesinde dönecek.  2,4 metre genişliğindeki aynaya sahip Hubble Uzay Teleskobu, 1990’dan bu yana Dünya yörüngesinde uzay gözlemleri yapıyor.

Yeni nesil kamera sistemleri ve uzay teknolojileriyle donatılan JWTS, gözlem süresinin yüzde 50’sinden fazlasını oluşturacak olan iki temel bilimsel misyona sahip.

İlk olarak Büyük Patlama‘dan sadece birkaç yüz milyon yıl sonrasına bakılacak ve kozmik tarihin erken evreleri keşfedilecek. İlk yıldızların ve galaksilerin nasıl oluştuğu ve zaman içinde nasıl geliştikleri gözlenecek.

İkinci büyük hedef, Güneş sistemi dışındaki gezegenler anlamına gelen ötegezegenlerin keşfi. Ayrıca, bu gezegenlerin atmosferlerini incelenecek yaşam potansiyeli de araştırılacak.

James Webb ile daha önce gözlemlenemeyen, evrenin uzak köşelerinden görüntüler elde edilecek.

Uzay teleskobu evrende ışıyan ilk yıldızların parıltısını görmek için son teknoloji aygıtlardan ve devasa bir aynadan faydalanacak. James Webb keşfedilen yeni gezegenlerin birçoğunun atmosferinin yaşam için uygun olup olmadıklarını analiz etme kabiliyetine de sahip olacak.

James Webb Uzay Teleskobu’nun yolculuğunu canlı olarak takip etmek isterseniz şuraya tıklayın

 

You may also like

Comments

Comments are closed.