EkolojiManşetYerel

İzmit Körfezi’nde gemiden indirilirken alev alan alüminyum fosfit gazları kentin üzerine yayıldı

0

Kocaeli‘de Safiport Limanı‘na yanaşan gemiden indirilen ve çok zehirli olduğu bilinen alüminyum fosfit, henüz bilinmeyen bir sebeple yandı. Zehirli gazlar şehrin üzerine yayılırken, AFAD, itfaiye ve Kocaeli Valiliği ekipleri gece boyu mücadele etti. Yangın, ekipler tarafından yaklaşık altı saat süren müdahale neticesinde söndürüldü.

Nem ve su ile temas etmesi halinde tutuşabilen alüminyum fosfit,  dün gece Derince ilçesindeki limana yanaşan bir gemiden indirildiği sırada alev aldığı öğrenildi.

112 Acil Çağrı Merkezi‘ne yapılan ihbar üzerine Safiport Limanı’na AFAD, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ile Kocaeli Valiliği Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. Ekipler gaz maskelerini takarak yangına müdahale etti, yanan maddelerin üzerine toprak ile kapattı.  Aynı zamanda konu Ulusal Zehir Danışma Merkezi‘ne de bildirildi.

Altı saat sürdü, zehirli gazlar kente yayıldı

Altı saat süren çalışmaların ardından yangın güçlükle kontrol altına alınsa da  zehirli maddeden sızan gazlar şehre yayıldı. Yanan madde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZAYDAŞ‘a götürüldü. Kocaeli Valiliği olaya ilişkin inceleme başlattı. Gemide kullanılan alüminyum fosfitin, bertaraf edilmek üzere depolanmak için indirildiği, bu sırada yangının çıktığı öğrenildi.

Ölümcül bir madde

Bulunduğu ortamda tüm canlıları bütün biyolojik dönemlerinde yok edebilmesi ve tarım ürünlerinde kalıntı bırakmaması sebebiyle sık kullanılan fosfit, ölümcül bir gaz olarak biliniyor. Alüminyum fosfit zehirlenmelerinde ölüm oranları alınan doza bağlı yüzde 30 ile yüzde 100 arasında değişiyor.

Tahılların, hayvan yemlerinin ve yaprak halindeki tütünlerin depolanmasında, kemirgen öldürücü (rodentisit) ve böcek öldürücü (insektisit) olarak kullanılıyor. Asya ülkelerinde, özellikle Hindistan’da ucuz ve kolay ulaşılabilir olması sebebiyle bir çok zehirlenmenin de etkeni. Fosfin gazı preparat olarak kile emdirilmiş alüminyum fosfit tabletleri halinde ülkemizde de kullanılıyor. Özgün bir antidotu bulunmayan alüminyum fosfitin zehirlenmelerinde ölüm oranları oldukça yüksek.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.