ManşetYerel

İzmir’de “Radyasyon Canavar”lı Çernobil anması

0
7 metrelik "Radyasyon Canavarı" nükleer santral tehdidine dikkat çekmek için dört aktivist tarafından canlandırıldı

26 Nisan’da Çernobil nükleer felaketinin 27. yıl dönümünde Greenpeace, Küresel Eylem Grubu (KEG), Fide-Der, Antikapitalist Öğrenciler ve Felsefi Muhalefet grupları tarafından Alsancak’ta bir yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirildi.

7 metrelik "Radyasyon Canavarı" nükleer santral tehdidine dikkat çekmek için dört aktivist tarafından canlandırıldı

Yapılan bu etkinlikte 4 kişi tarafından canlandırılan 7 metrelik bir “radyasyon canavarı” maketi de yer aldı. Etraftaki insanların epey ilgisini çeken bu maket, insanların radyasyon canavarından kolayca kaçamayacaklarını dile getirmek için kullanıldı.

KEG’den Nalan Damarsardı ve Greenpeace’den Berk Butan’ın okuduğu ortak basın açıklamasında, Çernobil kazasının sağlık etkilerinden, Termik santrallerden ve özellikle nükleer ile bir tutulan kalkınma kavramından bahsedildi. Nükleer’in hiç kimse için kalkınma sağlamayacağını belirten grup tepkilerini şu sözlerle dile getirdi:

“Bizler biliyoruz ki, nükleer santralin kalkındıracağı “ulus”a dâhil değiliz ve dünya üzerindeki tüm yaşamı ve yaşayan canlıları, nükleer ve termik santrallerin ölümcül varlığına susmamız karşılığında faturamıza yansıtılacak kırıntı “sus payı”na değişmeyecek kadar olanın bitenin farkındayız. Bizler dünyanın bütün canlıları ve canlılığı ile aynı ulustanız. Ve ulusumuzun kalkınmasının, nükleer santrallere, termik santrallere karşı çıkmaktan, yani, yaşayan her bir canlının ekolojisine saldırıların bertaraf edilmesinden geçtiğini biliyoruz. Yaşamlarımıza yönelik bu tehdidin savuşturulması için gerekli bütün yollarla mücadele etmek zorunda olduğumuzu biliyoruz.”

Çözüm olarak yenilenebilir ve temiz enerjileri sunan grup açıklamayı şu sözlerle sona erdirdi: “Doğa, insanlar ve gezegen için felaket anlamına gelen enerji üretim biçimleri kabul edilemez. Hükümete sesleniyoruz,  Akkuyu nükleer santral kararını derhal iptal etmelisiniz. “Radyasyon Canavarı” koşarak kaçılabilecek kadar masum değildir.Akkuyu’da, Sinop’ta, İğneada’da, Türkiye’nin, ya da dünyanın hiçbir yerinde nükleer santral istemiyoruz.

Ne kömür, ne petrol, ne de nükleer! Güneş, rüzgar bize yeter!

Nükleersiz Türkiye, nükleersiz kalsın!”

Fotoğraflar: Ali Şengün

Haber: Berk Butan

(Yeşil Gazete)

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.