TürkiyeManşet

İzmir’de arama-kurtarma faaliyetleri sona erdi: 114 ölü, 1.035 yaralı

0
Merkez üssü Ege Denizi’nin İzmir-Seferihisar açıkları olan, AFAD‘ın 6,6, Kandilli‘nin 6,9 büyüklüğünde açıkladığı depremde yaşamını yitirenlerin sayısı 114’e yükseldi. 

AFAD’dan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“30.10.2020 Cuma günü, saat 14.51’de Ege Denizi Seferihisar açıklarında meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki deprem sonrasında, büyüklüğü 4’ün üzerinde 45 artçı olmak üzere, toplam 1.713 artçı sarsıntı yaşanmıştır. AKOM’dan alınan bilgilere göre 114 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Yaralanan 1.035 vatandaşımızdan 898’i taburcu edilmiş olup 137 vatandaşımızın tedavisi devam etmektedir.” 

Depremde yıkılan Rıza Bey Apartmanı‘ndaki çalışmanın da bitmesiyle birlikte, yıkılan 17 binadaki arama kurtarma faaliyetleri de sona erdi. Arama -kurtarma çalışmalarının sürdüğü son apartman olan Rıza Bey’de kepçeler ile enkaz kaldırma çalışmaları başlatıldı.  

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum artık enkazlar altında herhangi bir canlı emaresi olmadığını kaydetti: “113 saat çalışma yapıldı. Enkaz kaldırma çalışmalarına başladık. Sadece bir alanda enkazımız kaldı. Enkaz altında herhangi bir canlı emaresi yok ama yine de hassas bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüm arama kurtarma ekiplerimize, gönüllü çalışanlara teşekkür ederiz. Ne yazık ki enkaz altında kalan 114 vatandaşımızı kaybettik. 1035 vatandaşımız yaralı durumda. 137 vatandaşımızın tedavisi devam ediyor. 4’ü ağır 12 yoğun bakım hastamız var.”

Yeni binalar beş katı geçmeyecek

Kentsel dönüşüm çalışmalarını ve denetimleri sıkıştıracaklarını belirten Bakan, İzmir’de yeni yapılacak binaların zemin + beş katı geçmeyeceğini belirterek tüm Türkiye’ye şöyle seslendi: “Riskli binalarımızın tespitlerini yaptıralım, riskli binalarda oturmayın. Biz herhangi bir ilimizde enkaz altında vatandaşımızı aramak istemiyoruz. Kentsel dönüşüm terörle mücadele kadar önemli. Kentsel dönüşümde gelecek ve siyasi kaygı olmadan yürütmek durumundayız ” 

Kurum açıklamasında şunları kaydetti: 

“Hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Yıkım çalışmalarını başlattık. Ağır hasarlı binalara ilişkin ekiplerimiz üniversite hocalarımızla tespit yapıyor. Hızlı bir şekilde taşınma ve kira yardımlarımızı ödemeye başladık. 2 milyon lira kira ve taşınma yardımı yapıldı.

TOKİ en geç 1 ay içinde konutların inşasına başlayacak, 1 yıl içinde dekonutları teslim edeceğiz. Çadır kentlerde acil yardım yapacak poliklinikler mevcut. Kamu misafirhanesinde 208 vatandaşımız kalıyor. Orada her türlü ihtiyacı da giderebilecek durumdayız.”

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.