İzmir Harmandalı Çöplüğü, enerji tesisi oluyor

İzmir’in Çiğli İlçesindeki Harmandalı çöplüğü, büyükşehir belediyesinin projesiyle enerji tesisine dönüşüyor. Sahanın bir kısmı ise ekolojik merkeze dönüştürülecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Çiğli’deki katı atık depolama alanının rehabilitasyonu ve atıklardan enerji üretim tesisi kurulmasına yönelik çalışmaları için beklenen ÇED onayı 15 Mayıs’ta alındı. Eylül ayından itibaren İzmir’de çöpten elektrik üretiminin başlaması hedefleniyor.

Projeye göre, Harmandalı Düzenli Atık Depolama Alanı bir elektrik santralına ve yeşil alana dönüşecek. Proje tamamlandığında Harmandalı’nda çöplerin yerini bitki örtüsü alacak. Koku ve kirlilik sorunu bitecek. Atmosfere yayılan sera gazları elektrik enerjisine dönüştürülecek.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Eylül ayından itibaren elektrik üretiminin başlayacağı projenin tanıtılması amacıyla tesis alanında basın toplantısı ve inceleme gezisi düzenledi. Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe’nin de katıldığı toplantıda projeyi değerlendiren Soyer, yürütülen rehabilitasyon çalışmasıyla sızıntı suyu, koku ve görüntü kirliliği gibi sorunların büyük ölçüde ortadan kaldırılacağını söyledi: “Belediyeden kaynak çıkması değil pay alacak şekilde ihale gerçekleştirildiğini dile getiren Soyer, “Bu belediyemiz için büyük bir kazançtır. Senede en düşük 10-12 milyon lira civarında gelir elde edilecek. Burada elektriği üreten firma bunu TEDAŞ’a satacak, bizde yeri vermiş olduğumuzdan dolayı gelir elde edeceğiz. Avrupa’da çöp ithal edip enerji üretiyorlar diye gıpta ederdik. 100 gün sonra İzmir’in böyle bir uygulamaya başlayacağını bilmek gurur veriyor. Kentin havasını temizlemek, belediyeye gelir elde etmek, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak gibi sebeplerden dolayı nereden baksanız bayram yapacağımız bir haber bu. ”ifadelerini kullandı.

100 gün sonra 160 bin megawatt elektrik

İzmir’de vahşi depolama yapıldığı yönünde algı oluşturulduğunu ancak gerçeğin öyle olmadığını söyleyen Soyer, “100 gün sonra 160 bin megawatt elektrik üretmeye başlıyoruz. 100 gün sonra burası ekolojik ve ekonomik bir İzmir vahasına dönüşüyor. Bambaşka hikayenin burada yazılmakta olduğunu ve bunun sonuna gelindiğini anlatmak için toplandık. İzmir’e yeni bir enerji geliyor. Bu hem temiz bir enerji hem dışa bağımlılığımızı azaltan ucuz bir enerji. İzmir’in iftihar edeceği bir üretim tesisi olacak. Sızıntıyı önleyecek düzenlemeler, kanal düzenlenmeleri, bölgenin ağaçlandırılması büyük ölçüde tamamlandı. Bu enerji bugüne kadar yaratılan algının değişmesine de imkan verecek. İzmir iftihar edeceği, gelecek nesillere bırakacağı bir tesise kavuşacak.” diye konuştu.

‘Çöpünü ayrıştıran ödüllendirilecek’

Soyer, çöpü ayrıştırarak toplama alışkanlığının bir kültür meselesi olduğunu belirterek şöyle konuştu: “ Bunun için sürekli bir eğitim planlıyoruz. Pilot uygulama başlatacağız ve çöpü ayrıştırmayı ödüllendireceğiz. Bu adeta eğitim ve kültür programı, çok önemsiyoruz. Aynı zamanda buradaki maliyeti düşürecek ve daha yaygın bir temizlik sağlayacak. Bütün hikayeyi birbirine bağlıyoruz. Tek bir tesisle bu sorunun çözülemeyeceğini biliyoruz. Çocukların okulda, evde çöp ayrıştırmasından başlayan bir süreci başlatacağız. Bu onun ilk adımı olacak.”

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü ise eskiden bir sorun olarak algılanan çöpün şimdi alternatif bir enerji kaynağına dönüştüğünü belirtti.

Proje kapsamındaki Fiziksel Ayırma Tesisi’nin süreç içerisinde kurulup faaliyete geçmesi ile birlikte öncelikle sıfır atık projesine uygun bir çalışma tesis edilecek. Biyogaz tesisinin enerji verimliliği de artacak. Geri kazanılabilir atıklar değerlendirilerek ekonomiye kazandırılacak.

Ekolojik eğitim merkezi

Saha bir yandan rekreasyon ihtiyacına cevap verirken bir yandan da pilot ölçekte sera ve tarımsal faaliyetler ile sıfır atık uygulamaları kapsamında atıkların ayrı toplanması, geri dönüşümü, yenilenebilir enerji ve benzeri çevresel konularda öğrencilerin eğitim merkezi odağı haline dönüşerek öğrencilerin ve ilgililerin ziyaretine açılacak.

Proje İzmir’e neler kazandıracak?

*Koku, çevresel kirlilik ve kirletici gazların salımı bitecek.

*Çöp sorun olmaktan çıkıp, ekonomik ve ekolojik değere dönüşecek. Biyogaz tesisinin ve rehabilitasyonun ayrılmaz bir bütünü niteliğinde  kapalı bir alanda kurulacak.

*Fiziksel Ayırma Tesisi ile ülke ekonomisine katkı sağlanacak.

*Atığın içerisinde bulunan plastik poşetler ve benzeri uçuşan maddeler de fiziksel ayırma tesisinde ayrıştırılacağı için katı atık sahasının çevresi ve Harmandalı bölgesinin daha temiz olması sağlanacak.

*Sahada oluşan metan gazı toplanarak motorlarda yakılacak. Bu sayede hem sahada oluşan koku ve kirletici gazların salınımı giderilecek hem de elektrik enerjisi üretilecek. LFG Enerji Üretim Tesisinde yıllık yaklaşık olarak 80 milyon metreküp metan gazı bertaraf edilerek yılda yaklaşık 160 bin MW elektrik enerjisi üretilmesi planlanıyor.

*Karbondioksitten 21 kat daha fazla kirletici etkisi olan metan gazının hem yüksek sera gazı çarpan etkisi ile atmosfere salınması engellenecek. Böylelikle iklim değişikliği ile ilgili mücadelede önemli bir adım atılmış olacak.

*Sahanın depolamaya kapatılan kısımları rehabilite edilerek ağaçlandırma ve bitkilendirme çalışmaları ile İzmir yeşil bir vadi kazanacak.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

AB için ‘küresel net sıfır’ yarışında Çin ve ABD hakimiyeti uyarısı

Uzmanlar, AB ülkeleri 2023'te net sıfır yatırımlarını artırsa da Çin ve ABD rekabetine yenilmemesi için Temiz Sanayi Anlaşması'nın önemine vurgu yapıyor.

Ümraniye barınağında vahşet: Görüntü alan gönüllülere bıçak çekildi

Hekimbaşı Barınağı'na giden hak savunucuları çok sayıda ölü kedi, hasta ve dışkısı içinde yaşayan hayvan buldu. Bir kişi gönüllülere bıçak çekti, barınak 'izinsiz görüntü alanlara yasal işlem başlatacağız' dedi.

BİFED’de büyük ödül yerlilerin mücadelesini anlatan Twice Colonized’ın

11. Bozcaada Ekolojik Belgesel Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu. İlk kez mansiyon ve müzik ödülleri verilen festivalde Açık Radyo ve Gebze'de katledilen hayvanlar unutulmadı.

‘İklim krizi Helena ve Milton kasırgalarında hasarı büyüttü, etkisi yıllarca sürecek’

Araştırmacılar, Florida'daki kasırgalar dolayısıyla ortaya çıkan ekonomik kayıplara iklim değişikliğinin katkısını tahmin etti; eylemsizliğin yıkıcı maliyetini ortaya koydu. 

‘Erkeklikle’ zehirlenmiş erkeklere bir arınma kılavuzu- Kürşat Kızıltuğ

Justin Baldoni, 'Erkeklikle Zehirlenmiş Erkekler'de 'yeterince erkek olma' endişesinin biçimlendirdiği kendi erkeklik krizini reddetme ve dönüşüm sürecini anlatıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR