DünyaManşet

İtalya’nın tarihi referandumu 4 Aralık’ta

0

İtalya, 4 Aralık tarihinde referanduma gidiyor. İtalya tarihindeki en önemli referandumlardan biri olan bu referandum Başbakan Renzi’nin siyasi kaderini de belirleyecek. Matteo Renzi,  “Hayır “ oylarının daha çok çıkması durumda istifa edeceğini dile getirmişti.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi

İtalya Başbakanı Matteo Renzi

Bu referandumu hem İtalya hem de Avrupa için bu kadar önemli kılan ne? Gerçekleşecek  anayasa referandumu  ”Evet “ oylarının çoğunluğu sağlaması halinde, İtalyan anayasasında en kapsamlı değişiklik gerçekleştirilmiş olacak. “ Hayır”  oylarının daha fazla çıkması durumunda ise Beş Yıldız Partisi’ne iktidar kapılarını açabilir. Avrupa Bölge’sinden ve Avro’dan  çıkmak isteyen Beş Yıldız’ların iktidara gelmesi Avrupa Ülkeleri adına da önemli politik ve ekonmik değişimlerin yolunu açabilir.

İtalya 1946’dan bu yana çift parlamenterli sistemle yönetiliyor .“Evet “ oylarının çıkması halinde başbakan Matteo Renzi ve kabinesinin yapmak istediği reformlar, Parlamento’nun üst kanadı olan Senato’nun gücünü azaltacak ve yasama yetkisini ortadan kaldıracak. Her yasa değişikliği Senato üyelerinin onayına sunulmayacak ve iktidar partisinin gücünü artırmasına yarayacak. Dolayısıyla kontrol sistemi de deforme olmuş olacak.  Ayrıca bu reformlar Cumhuriyet Senatosu’ndaki koltuk sayısının 315’ten 100’e düşürülmesini ve üyelere maaş bağlanmaması ile üyelerin halk tarafından seçilmemesini öngörüyor..İtalyan halkı  Senato üyelerini seçme hakkının ellerinden alınacak olmasını demokratik sistemden tamamen uzaklaşmak olarak görüyor.

54

Senato’daki koltuk sayısını azaltarak devlet giderlerini azaltmayı hedefleyen “Evet”çilere karşılık  “Hayır” cılar, “politikacılar çalmaktan vazgeçse daha çok  tasarruf etmez miyiz?” diye soruyorlar.

Artan ekonomik kriz ve işsizlik halkın Matteo Renzi’ye olan güvenini oldukça sarsmış durumda, bu koşulda halkın  Renzi’nin önerdiği reformlara inancı yok. Bu da “hayır “ oylarının çoğunlukta olacağına dair bir inanç yaratıyor. Referandum yaklaşırken bir çok kentte Renzi karşıtı gösteriler yapılıyor fakat  kararsız kitlenin sayısı da azımsanamayacak ölçüde. Net olan şu ki;  krizden, işssizlikten yorulmuş İtalyan halkı bir reform istiyor ama hükümeti, patronları, bankaları ihya etmek için değil, halkın kalkınması ve sulhü için yapılmış bir reforma  “Evet” demek istiyor.

 

Haber: Şenay Boynudelik

(Yeşil Gazete – İtalya)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.