DünyaManşet

İtalyan seçmeni referandumda Başbakan Renzi’ye kapıyı gösterdi: ‘Hayır’

0

İtalya dün anayasa referandumu için sandık başına gitti.Yerel saatle sabah 07.00’de başlayan oy verme işlemi 23.00’te (TSİ 01.00) sona erdi. Kayıtlı 46 milyon 714 bin 950 seçmenden yüzde 65’inin oy kullandığını açıkladı yani 34 milyon İtalyan oy kullandı  ve sandıktan yaklaşık yüzde 60 “Hayır” oyu çıktı.

52

Referandum sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından  Metteo Renzi’nin istifa açıklaması geldi. Bunun net bir yenilgi olduğunu ve sorumluluğu üsteldiğini dile getirirken “Benim  başbakan olarak görevim burada bitmektedir, Başbakan olarak inanılmaz bir macera yaşadım. “Evet” diyen dostları sımsıcak kucaklıyorum, İtalya’daki politikayı değiştirmek istedik ama yapamadık, İtalyan halkı cevabını açıkca vermiştir. Yaşasın İtalya” diyerek kürsüden indi.

53

Sonuçların açıklanması ile birlikte “Hayır” komite merkezinde “ Bella Ciao”  söyleyenerek seçim sonuçları kutlanırken “Peki şimdi ne olacak ?“ soruları da akıllara gelmeye gelmeye başladı. Renzi’nin bu referandumu kaybedeceği öngörülüyordu. Yalnız muhalefet partileri değil kendi partisi  içinde de güvenilirliğini yitirmişti Renzi. İtalyan yasalarının yeniden düzenlenmesine ihtiyaç duyulsa da  bunun Renzi’nin başarabileceğine dair inanç yoktu. Genç politikacı halkı hayal kırıklığına uğratmıştı. ‘ Hayır’  taraftarlarını endişenlendiren tek konu “ Yetmez ama Evet“ çilerin sonucu etkileyebilecek olmasıydı. Beş Yıldız Hareketi Partisi (Movimento 5 Stelle)  referandum sonuçlarının sonrası kutlamalar yaparken referandum sonuçlarına sevinenler arasında sahalara geri dönmeyi bekleyen Berlusconi ve sağın lideri olmayı hedefleyen Salvini de vardı elbet.

54

Halkın % 60‘ı sonuçtan memnun olsa da yetenekli ve dürüst politikacıların yoksunluğunu yaşıyor olmaktan dolayı endişeleri devam ediyor. Halk, kendi sorumluluğunı yerine getirdi, büyük çoğunluk referanduma katıldı. Dileğimiz şimdi de politikacılaın sorumluluklarının farkında olmaları.

 

Haber: Şenay Boynudelik

(Yeşil Gazete – İtalya)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.