DünyaManşet

İtalya’da yardım gemisi için bir günde 100 bin avro toplandı

0

İtalya karasularına izinsiz giren yardım gemisi Sea-Watch için olası bir yaptırım cezasına karşı bir günde 100 bin Euro toplandı. 14 günlük bekleyişin sonunda geminin Alman kaptanı Carola Rackete, yasağı delerek limana yanaşma girişiminde bulundu.

İtalya karasularına dün izinsiz giren 42 mülteciyi taşıyan yardım gemisi Sea-Watch için yaptırım uygulaması ihtimaline karşı internette başlatılan kampanyada 100 bin avro bağış toplandı. Kurtardığı mültecilerle iki haftadır denizde bekletilen ve karaya yanaşmasına izin verilmeyen yardım gemisi, kaptanın inisiyatif alarak izinsiz İtalya karasularına girmesiyle Lampedusa adası açıklarına doğru ilerlemişti.

12 Haziran’da, Libya’dan Avrupa’ya doğru yola çıkan 53 mülteciyi kurtaran gemideki, 11 kişi acil tıbbi yardıma ihtiyaç duydukları için İtalya’ya kabul edilmişti.

Ancak İtalya’nın yeni “güvenlik kararnamesi”, izinsiz olarak kara sularına giren gemilere yaptırımlar öngördüğü için Sea-Watch, diğer 42 mülteciyle birlikte günlerce uluslararası sularda güvenli liman açılmasını beklemişti. 14 günlük bekleyişin sonunda geminin Alman kaptanı Carola Rackete, gemideki insanların güvenliğini daha fazla garanti edemeyeceği gerekçesiyle dün İtalya’nın koyduğu yasağı delerek limana yanaşma girişiminde bulundu.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Almanya merkezli Sea Watch örgütünün İtalya Sözcüsü Giorgia Linardi de gemide intihar vakaları yaşanması riskinin bulunduğunu belirtti ve bu insanların hayatını kurtarmanın her türlü yaptırımdan daha önemli olduğunu vurguladı.

İtalya’nın göç karşıtı popülist hükümetinin bu ay kabul ettiği “2. güvenlik kararnamesi” uyarınca Sea-Watch, izinsiz olarak İtalyan kara sularına girdiği gerekçesiyle 50 bin euro’ya kadar idari para cezası ve gemiye el koyulması riskiyle karşı karşıya. Geminin kaptanı da hapis cezası alabilir.

‘İtalyanın kanunsuzlara değil, turistlere ihtiyacı var’

İtalya hükümeti, SeaWatch’a taviz verme niyetinin olmadığını gösteren sert açıklamalarda bulundu. Sivil toplum kuruluşlarının gemilerine limanları kapama politikasının mimarı olan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini, SeaWatch örgütünü “siyasi savaş yürütmekle” suçladı. Salvini “Gemiye el koyulur ve mürettebat tutuklanırsa bundan ancak memnun olurum” dedi. Aşırı sağcı lider ayrıca “Lampedusa ve İtalya’nın para harcayan turistlere ihtiyacı var, bizim bakmak zorunda olduğumuz kanunsuzlara değil” ifadelerini kullandı.

‘Limanları açın gösterileri’

Öte yandan sol kanattaki muhalefet partileri ve Katolik Kilisesi’nden ise hükümete eleştiri ve göçmenlere destek eylemleri geldi. İtalya’nın birçok kentinde hükümete “Limanları açın” mesajı verilen gösteriler düzenleniyor.

Sosyal medyadaki bağış kampanyalarına da binlerce kişi katılarak 24 saatten kısa sürede 100 bin avronun üzerinde bağış yaptı. Linardi, “Salvini bizi finanse etmiş oldu, hiç almadığımız kadar bağış aldık, internet sitemiz çöktü. İçişleri Bakanı’na teşekkür ederiz” dedi.

İtalya basını: Bastır kaptan

SeaWatch gerilimi bugünkü İtalyan gazetelerinin baş sayfalarında yer aldı. La Repubblica manşetten “Bastır Kaptan” başlığını atarak kaptan Carola Rackete’ye destek verdi. Gazetedeki bir yorum yazısında da Kaptan, sivil itaatsizlik eylemi nedeniyle övüldü. Il Manifesto gazetesi de, Salvini’nin de destekçileri tarafından “kaptan” olarak anılmasına üstü kapalı gönderme yaparak Rackete’nin fotoğrafının üzerine “Kaptan, benim kaptanım” manşetini attı.

İtalyan Katolik Kilisesi yönetiminin gazetesi Avvenire de hükümetin gemiye liman açmamasını eleştirerek “İnsanlık dışı blokaj” manşetiyle çıktı. Sağ yayın çizgisine sahip gazeteler ise SeaWatch gemisinin İtalya yasalarını ihlal ettiğini vurgulayarak hükümetin politikasını destekler başlıklar attı.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.