DünyaManşet

İtalya’da siyasi düğüm çözüldü: Popülist koalisyon hükümeti kuruldu

0

İtalya’da 4 Mart’ta yapılan genel seçimlerden yaklaşık 3 ay sonra hükümet düğümü çözüldü.

5 Yıldız Hareketi ve Lig partilerinin ortaklığında bir koalisyon hükümeti kuruldu.

Cumhurbaşkanı, hükümeti kurma görevini 8 gün içinde ikinci kez 5 Yıldız Hareketi-Lig partilerinin oluşturduğu popülist koalisyonun başbakan adayı Giuseppe Conte’ye verdi.

Hukuk profesörü Conte ve yeni hükümet üyelerinin Cuma günü yemin etmesi bekleniyor.

Bu aşamaya nasıl gelindi?

Hiçbir parti ya da ittifakın parlamentoda çoğunluğu elde edemediği 4 Mart seçimlerinin ardından yapılan koalisyon görüşmeleri de başarısız olunca Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella 7 Mayıs’ta bir teknik hükümet kurulması ve ardından da erken seçimlere gidilmesi formülü önerdi.

Teknik hükümet ihtimali belirince 5 Yıldız Hareketi ve Lig partileri koalisyon görüşmelerine yeniden başladı ve bu kez anlaşmayı başardı.

5 Yıldız-Lig koalisyonunun “değişim hükümeti” adını verdiği hükümetin başbakan adayı olarak da dışarıdan bir isim, hukuk profesörü Giuseppe Conte seçildi.

Cumhurbaşkanı da 23 Mayıs’ta hükümeti kurma görevini Conte’ye verdi.

Başka bir bakanlık verilecek

Ne var ki koalisyon hükümeti kurma çalışmaları, 5 Yıldız ve Lig’in Ekonomi Bakanlığı’na euro karşıtı görüşleriyle bilinen ekonomist Paolo Savona’yı aday göstermesi üzerine tekrar çöktü.

Cumhurbaşkanı Mattarella, 27 Mayıs’ta bakanlar kurulu listesinde yer alan Savona’ya veto koyunca ve koalisyon ortakları da başka bir bakan adayı seçmeyi reddedince 5 Yıldız-Lig hükümeti ihtimali rafa kaldırıldı.

5 Yıldız-Lig koalisyonunun başbakan adayı Giuseppe Conte hükümeti kurma görevini iade etti.

Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Mattarella 28 Mayıs’ta geçici bir teknik hükümet kurmak üzere, geçmişte Türkiye’de de görev yapan eski IMF yöneticisi Carlo Cottarelli’yi görevlendirdi.

Cottarelli hükümet kurma çalışmalarına başlar başlamaz, 5 Yıldız ve Lig’den teknik hükümet kurulmasına itirazlar geldi ve iki parti yeniden koalisyon görüşmelerine döndü.

Cumhurbaşkanı’nın reddettiği bakanlar kurulu listesi üzerinde yeniden çalışmaya başlayan iki parti, sonunda ihtilaflı Ekonomi Bakanı adayları Paolo Savona’yı başka bir bakanlığa kaydırma formülü üzerinde uzlaştı.

Yeni hükümette Savona, Avrupa ile İlişkiler Bakanı olarak görev yapacak.

Ekonomi ve Maliye Bakanlığı’na ise ekonomi profesörü Giovanni Tria getirilecek.

5 Yıldız lideri Luigi Di Maio ile Lig lideri Matteo Salvini de Başbakan Yardımcılığı yapacak.

Salvini aynı zamanda İçişleri Bakanı olacak.

Di Maio da Kalkınma, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı görevini de üstlenecek.

 

(BBC Türkçe)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.