LGBTİ+Manşet

İtalya’da sivil birliktelik yasası Crinna parlamentodan geçti

0

Uzun zamandır İtalya’nın gündeminden düşmeyen Cirinnà yasası 25 Şubat 2016’da İtalya parlamentosunda oylamaya sunuldu. Senato’da 71’e karşı 173 oyla kabul edilen yasada eşcinsel çiftlerin evlat edinme ya da taşıyıcı anne vasıtasıyla çocuk sahibi olma hakkını öngören maddelerin çıkartılması, eşcinsel haklarını savunan, yasanın çıkmasıyla ilgili süreci takip eden örgütler ve dernekler tarafından büyük bir hayal kırıklığı olarak değerlendirildi.

56

Muhafazakar kesime yenik düşmekle eleştirilen Başbakan Renzi ise açıklamalarında, yasanın kabul edilmesinin İtalya için tarihi bir önemi olduğunu ve artık birçok İtalya vatandaşının kendini daha az yalnız hissedeceğini belirtti.

İlginç bir gelişme ise Movimento Cinque Stelle‘nin oylamaya katılmamasıydı.

Cirinnà yasasi ilk gündeme geldiğinde, yasanın evlat edinme ile ilgili maddelerinin yasadan çıkartılarak oylamaya sunulması halinde yasayı desteklemeyecekleri ile ilgili radikal bir duruş gösteren Movimento Cinque Stelle, oylamadan önce yaptığı açıklamada, partiye üye milletvekillerinin oylamaya katılmakta özgür olduğunu ancak parti olarak resmi bir katılımda bulunmayacaklarını belirtmişti. Movimento Cinque Stelle’nin belirgin bir şekilde geri adım atmasının sebebi olarak hem partideki sağ görüşlü milletvekillerinin etkisi hem de tabanındaki muhafazakar kesimi kaybetme korkusu olduğu ileri sürülüyor.

Yasanın ilerleyen günlerde alt mecliste de onaylanması bekleniyor.

Tartışma yaratan Sivil Birliktelik Yasasının Eşcinsel Çiftlere Tanıdığı Haklar

  • Tıpkı evlilik gibi, kişiler bir devlet memuru önünde iki kişinin şahitliğinde sivil birlikteliklerini gerçekleştirebilecek. Birliktelik yasal olarak devletin arşivinde kayıtlı olarak yer alacak.
  • Sivil birliktelik boyunca taraflar kendi aralarında karar vererek ortak bir soyadı kullanabilecekler. (Ayrıca kendi soyisimleriyle beraber ortak soyismini de kullanabilecekler)
  • Evlilikte olduğu gibi sadakat zorunluluğu yok. Birlikte yaşadıkları müddetçe maddi ve manevi olarak taraflar birbirlerine karşı sorumludurlar.
  • Taraflar kendi kararlarıyla ortak adreslerini resmi ikamet adresleri olarak kullanabilir.
  • Ayrılık durumda evlilikten farklı olarak daha basitleştirilmiş bir uygulama söz konusu. Taraflar beraber ya da ayrı ayrı bir devlet görevlisine ayrılıklarını bildirerek resmi olarak sivil birlikteliğe son verebilir.
  • Taraflar ayrıca mal ayrılığı rejimi talep etmedikçe mal birlikteliği rejimi uygulacak.
  • Tıpkı evlilikte olduğu gibi taraflardan birinin ölümü söz konusu olduğunda bir diğeri miras hakkına sahip olabilecek.
  • Taraflar hastanede ya da hapis yatma durumunda yasal olarak refakat hakkına sahip olabilecekler.

Heteroseksüel Çiftler için Sivil Birliktelik Yasasının Getirdiği Yenilikler

  • Eşcinsel çiftlere tanınan miras hakkı heteroseksüel çiftlerin sivil birlikteliklerinde söz konusu değil. Yalnızca evlenerek bu hakka sahip olabilirler.
  • Tıpkı eşcinsel çiftlerin sivil birlikteliklerinde olduğu gibi hastanede ya da hapis yatma durumunda yasal olarak refakat hakkına sahip olabilecekler.
  • Her iki taraf da bir diğeri hasta olduğunda sağlık durumuyla ilgili kararların alınmasında bir diğer tarafın hastalığın derecesine bağlı olarak söz sahibi olabilecek. Ölüm söz konusu olduğunda ise cenaze ve oragan bağışıyla ilgili resmi olarak sorumlu olabilecek.
  • Taraflardan biri ev sahibi olduğunda ve ölümü söz konusu olduğunda diğer kişi sivil birlikteliklerinin süresine bağlı olarak 2 ve 5 yıl arasında beraber olduğu kişinin evinde yaşayabilecek. Kirada yaşıyorlarsa ve taraflardan biri vefat ettiyse diğer kişinin yaşadıkları evi kiralama hakkı olacak.
  • Çiftler evlilik antlaşmasına benzer mülk paylaşımıyla ilgili bir antlaşma yapma hakkına sahip olabilecekler.

 

Özel Haber : Nükhet Akgün Bordignon

(Yeşil Gazete]

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.