Fotoğraf: Claudia Greco / Reuters
İtalya Parlamentosu, ülkede art arda gerçekleşen iklim protestolarının ardından, aktivistlere kültürel mirasa zarar verdikleri gerekçesiyle daha ağır cezalar getiren bir yasayı onayladı. İklim aktivistleri yakın zamanda İtalya‘da, Roma‘daki ünlü Trevi Çeşmesi ve Floransa‘daki Palazzo Vecchio gibi önemli yapılar ile Milano‘daki La Scala Opera Binası gibi sanat eserlerini protestolarında kullanmıştı.
Reuters’in haberine göre İtalyan Meclisi’nde 138’e karşı 92 oyla kabul edilen bu yeni yasa, anıtlara zarar veren kişilere 40 bin avro (yaklaşık 1 milyon 320 bin lira) kadar ceza kesilmesini öngörüyor. Eğer zarar verilen eser kültürel miras niteliğindeyse, bu ceza 60 bin avroya kadar çıkabiliyor.
Halihazırda İtalya’da bu tür “vandallık” suçlarına verilen cezalar bin 500 ila 15 bin avro arasında değişiyor ve yasa gereği toplanan cezalar, Kültür Bakanlığı tarafından zarar gören eserlerin onarımı ve temizliği için kullanılıyor.
Kültür Bakanı Gennaro Sangiuliano, bu gelişmeyi “İtalyan kültürü ve özellikle sanat ile mimari mirası için güzel bir gün” olarak nitelendirdi ve “Anıtlara zarar veren kişiler, bu yapıların eski haline getirilmesi için yapılan masrafları karşılamak zorunda kalacak. Daha önceki vakalarda gördüğümüz gibi restorasyon için ciddi tutarlarda para gerekebilir ve bu masrafları artık İtalyan halkı değil, zarar veren kişiler ödeyecek” dedi. Bakan, yeni getirilen idari para cezalarının yerel yönetimler tarafından hızlı bir şekilde uygulanacağını da ekledi.
BBC‘nin haberine göre, İtalyan muhalefet partileri bu yasa tasarısına farklı tepkiler gösterdi. Azione ve Italia Viva partileri tarafsız kaldı, merkez sol Demokratik Parti ve sol kanat Yeşiller-İtalyan Solu ittifakı ise yasaya karşı çıktı. Yasaya karşı olanlar, çevre aktivistlerinin kullandığı boyaların kalıcı hasar bırakmadığını iddia ediyor. İtalyan solunun lideri Nicola Fratoianni, protestoların demokrasinin bir parçası olduğunu vurgularken, 5 Yıldız Hareketi ise getirilen para cezalarının aşırı yüksek olduğunu belirtti.
Bu yasa, Başbakan Giorgia Meloni‘nin sağcı hükümetinin hukuk ve düzen konusunda sert politikalarının bir parçası. Hükümet benzer şekilde genç suçlulara, yasadışı göçmenlere ve “rave” partilere karşı da önlemler alıyor. İklim aktivistleri ise hükümetlerden fosil yakıt kullanımını durdurmasını ve küresel ısınmayla mücadele etmesini talep ediyor. Bu gruplar, Berlin‘deki Brandenburg Kapısı gibi Avrupa‘nın dört bir yanındaki önemli yerleri ve Londra ile Viyana‘daki bazı sanat eserlerini de protesto amaçlı hedef almıştı.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…