DünyaManşet

İtalya’da çocuklara iki ebeveynin de soyadı verilecek

0
İtalya Anayasa Mahkemesi (AYM), yeni doğan çocuklara sadece babanın değil, ebeveynlerin ikisinin de soyadının verilmesine hükmetti.

Ülkenin güneyindeki Basilicata bölgesindeki bir çiftin başlattığı yargı süreci AYM kararı ile noktalandı. Çift, evlenmeden önce doğan çocuklarının annenin soyadını taşıması, üçüncü evlatlarının ise evlilik sonrası olması sebebiyle otomatik olarak babanın soyadını alması dolayısıyla kardeşler arasında farklı soy ismi sıkıntısı yaşanmaması için yargı süreci başlattı.

Üçüncü çocuklarının da ilk iki kardeş ile aynı şekilde annenin soyadını taşımasını isteyen çift, alt derece mahkemelerden dönen süreci AYM’ye taşıdı. Yüksek mahkeme İtalyan çift lehine karar verdi.

Mahkeme çocukların otomatik olarak babalarının soyadlarını almasına yönelik düzenlemeyi durdurdu. Kararda, babanın soyadının çocuklara doğrudan verilmesi kuralının ‘ayrımcı ve çocuğun kimliğine zarar verici olduğu’ belirtildi. Yüksek mahkeme, çocuklara hem annenin hem de babanın soyadının verilmesi ve her iki ebeveynin de soyadının, ailelerin anlaştığı sırayla çocuğa verilmesi gerektiğine hükmetti. 

Hükümetten destek

AYM tarafından verilen karar sonrası uygulamanın hayata geçebilmesi için Parlamento’da onaylanması gerekiyor.  Sosyal medya hesabından açıklama yapan Aile Bakanı Elena Bonetti, hükümetin bu süreçte yasal değişikliğe tam destek vereceğini duyurdu.

Bonetti, soyadı seçiminde eşit sorumluluğa atıf yapılmasına ilişkin yasal düzenleme konusunun siyasetin acil görevi olduğunu kaydetti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.