DoğaEkolojiManşet

İtalya’da bir kişiyi öldüren ayının kaderini mahkeme belirleyecek

0
ayı

5 Nisan’da, İtalya‘nın kuzeyindeki Trentino bölgesinde ormanlık alanda koşu yapan 26 yaşındaki Andrea Papi, ayı saldırısı sonucu hayatını kaybetmişti.

Papi, İtalya’da modern zamanlarda bir ayı tarafından öldürüldüğü bilinen ilk kişi olarak kayıtlara geçti.

Olay sonrası Trentino-Alto Adige Bölge Başkanı Maurizio Fugatti, Papi’ye saldıran ayının öldürülmesi yönünde karar aldı.

Ancak hayvan hakları eylemcilerinin tepkisini çeken bu karar daha sonra idari mahkeme tarafından durduruldu. Ayının kaderinin 11 Mayıs’ta yine mahkeme kararıyla belirlenmesi bekleniyor.

BBC Türkçe‘nin aktardığına göre, mahkemenin JJ4 adı verilen ayı ile ilgili kararı beklenirken ayının bu gece yakalandığı haberi geldi.

Meyveli bir tuzak sayesinde yakalanan ayı, aynı bölgedeki Casteller dağ faunası koruma merkezine götürüldü.

17 yaşındaki dişi ayı JJ4 yakalandığında üç yavrusuyla birlikteydi. Anne ayı yakalandıktan sonra iki yaşındaki yavruların doğaya salındığı açıklandı.

ayı

Boz ayı nüfusunun artırılması için getirilmişti

JJ4, gittikçe azalan boz ayı nüfusunu artırma amaçlı bir Avrupa Birliği projesi kapsamında 2000 ve 2001’de Slovenya’dan İtalya’ya getirilen iki ayının yavrusu.

JJ4 kod adı, Joze ve Jurka adındaki ebeveynlerinin baş harflerinden alıyor.

Trentino-Alto Adige Bölge Başkanı Maurizio Fugatti, ‘’Life Ursus’’ isimli AB projesi kapsamında bölgedeki ayı sayısının 50’ye çıkarılması amaçlanırken bugün bu sayının 100’ü aştığını söyledi.

Fugatti, “Life Ursus projesi aslına dönmeli. Bugün Trentino’da 100’den fazla ayı var, bu bölgenin kaldıramayacağı bir sayı. En azından yarısı başka bir yere transfer edilmeli” dedi.

Bölge Başkanı Fugatti, Andrea Papi’nin ölümüne sebep olan JJ4 kod adlı boz ayının 2020’de de iki kişiye saldırdığını, o dönem ayının bölgeden uzaklaştırılması taleplerinin reddedildiğini de belirtti.

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.