DünyaManşet

İtalya petrol sondajına karşı referandumda

0

Son bir haftadır İtalya’nın en önemli gündemi 17 Nisan’da yapılacak olan referandumdu. İtalya’ da referandum yeni bir yasa yapmak için değil, varolan bir yasayı iptal etmek için yaplıyor.

Renzi hükümetinin aralık ayında yaptığı bir yasa petrol şirketlerinin gaz ve petrol aramaları için kolayıkla izin almalarını sağlıyor ve şirketlerin yaptıkları her sondaj için hükümete % 7-10 arası bir miktarda ödeme yapmaları gerekiyor.

10

Bu referandumun amacı ise güvenlik standartları ve çevre koruma ile uyumlu petrol sahası oluşturmak. Eğer ‘ Evet ‘ kazanırsa petrol şirketlerinin yapacağı sondajların deniz karasularından en az on iki mil uzaklıkta olması gerekiyor ve ülke açıklarında petrol ve doğalgaz çıkaran şirketlere süresiz izin veren kanun maddesinın iptal edilmesi gerekiyor.

Matteo Renzi hükümetinin yaptığı yasa maddesi istismara kolaylıkla yol açabilecek bir madde; şirketlerin sözleşmeleri bitmiş olsa bile doğalgaz çıkmaya devam ettiği sürece şirketlerin faaliyetlerine devam etmelerine izin veriyor.

11

“Oyumuz Evet”

Bununla birlikte bu sondaj çalışmaları bir kaza halinde, hatta rutin çalışmalar sırasında dahi doğaya ciddi zarar verebiliyor, çünkü sondaj platformları 12 mil açıkta ya da içerde. Her halükarda su üzerinde yağ bırakarak doğaya zarar veriyorlar.

Üstelik çıkarılan petrol ülkenin sadece % 1 petrol ihtiyacını % 7 doğalgaz ihtiyacını karşılıyor. Hayır diyenlerin ‘ Hayır ‘ deme nedenleri ise 5000 kişinin işini , devletin de para kaybedecek olması.

12

Biz sabah erkenden kalkıp, kahvaltımızı yapıp sonra oy vermeye gittik. Üstünden kalemle iki kez geçerek doğa için ‘ EVET ‘ dedik.

13-Şenay-Boynudelik

 

 

Şenay Boynudelik

(Yeşil Gazete – İtalya)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.