Dünyaİklim KriziManşet

İsviçre referandumunda iklim kriziyle mücadeleye ‘hayır’, terörle mücadeleye ‘evet’ oyu çıktı

0

İsviçre‘de 13 Haziran Pazar günü Paris İklim Anlaşması‘na uyum sağlamak için alınacak önlemler, sentetik tarım zehri kullanımı, Covid-19 önlemleri ve terörle mücadele ile ilgili başlıkların bulunduğu bir referandum gerçekleştirdi.

CO2 yasası, karayolu taşıtlarını, hava trafiğini, endüstriyel emisyonları ve binaların yenilenmesini hedefleyen çeşitli önlemler öngörüyordu. CO2 emisyonlarını azaltanlar muafiyetlerden faydalanmış olacaklardı.

‘Petrol ve doğal gaz şirketleri kazandı’

Ancak CO2 yasası için oy kullanan vatandaşların yüzde 51.6’sı bu önlemlere ‘hayır’ derken, yüzde 48.4’ü ise ‘evet’ dedi.

Swiss Info’nun aktardığına göre Çevre Bakanı Simonetta Sommaruga, “Hayır sonucunun yankıları olacak. İklim hedeflerine ulaşmak artık zor olacak” yorumunu yaptı.

Yeşiller Partisi ise yaptığı açıklamada, “Petrol ve gaz şirketleri ve lobileri… kazandı. Bu, iklim korumasını büyük ölçüde yavaşlatıyor” tespitinde bulundu.

Referandumda oylanan maddelere karşı çıkanlar, ülkenin dünyadaki karbon salınımının sadece yüzde 0,1’inden sorumlu olduğunu, bu kuralların çevreye büyük bir etki yapmayacağını savunuyordu.

Pestisitlerin yasaklanmasına ‘hayır’

Zirai pestisitlerin (tarım zehirleri) yasaklanmasını öngören referandumda da ise halkın yüzde 60.6’sı yeni yasağa karşı çıktı.

Yasağı destekleyenler sudaki zirai ilaç seviyelerinin kaygı verici seviyelere ulaştığını savunurken, bitkilere, hayvanlara ve toprak altı canlılara verilen zararı işaret ediyordu.

Çiftçiler ise olası bir yasak durumunda işlerinden olabilecekleri konusunda insanları uyarıyordu. İsviçreli çiftçiler, hali hazırda Avrupa’daki en katı kurallara uymak zorunda olduklarını söylüyor.

Terörle mücadeleye ‘evet’

Referandumda terörle mücadele mevzuatı ve acil Covid-19 finansmanı için de oy kullanıldı. Oylamada polise terörle mücadelede daha fazla yetkiler veren maddeyle Covid-19’dan etkilenen iş yerlerine daha fazla devlet yardımı yapılması maddesi için ‘evet’ oyu çıktı.

Anti terör yasasına halkın yüzde 56.6’sı ‘evet’ derken, yüzde 43.4’ü ‘hayır’ oyu kullandı. Pandemi konusunda ise yüzde 60.2 yeni pandemi finansmanı için ‘evet’ dedi. Halkın yüzde 39.8’i ise ‘hayır’ oyu kullandı.

İsviçre’deki doğrudan demokrasi sistemi verilecek tüm büyük kararların seçimlerle verilmesi anlamına geliyor. 100 bin kişinin imza toplamasıyla birlikte ülke çapında bir referandum düzenlenebiliyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.