Dünyaİklim KriziManşet

İsveç’te iklim krizinin etkilediği ren geyikleri için 12 köprü inşa edilecek

0
İsveç’te küresel ısınma nedeniyle besin bulmakta zorlanan ve yaşam alanlarını değiştirmek zorunda kalan ren geyikleri için 12 köprü inşa edilmesine karar verildi. İsveç hükümeti, köprüleri, yerel Sami halkından çobanların sürülerini ülkenin kuzeyindeki tren yollarından ve otobanlardan güvenli şekilde geçirmesi için inşa edeceğini açıkladı.

Hükümetin Norrbotten ve Västerbotten bölgelerinde inşa edeceği köprülerin geyiklerin ölümüyle sonuçlanabilen bu güvensiz geçişleri bir ölçüde çözmesi hedefleniyor. İsveç yetkilileri de ülkenin kuzeyi ile güneyini bağlayan E4 otobanını bir sürü geçerken bundan böyle kapatmak zorunda kalmayacaklarını kaydetti.

Guardian‘ın aktardığına göre, köprülerin ilki bu yıl doğudaki Umea kentinin yakınlarına inşa edilecek. Köprülere ren geyiği ile viyadük sözcüklerinden türetilen ‘renodük’ adı verilecek.

Beslenme alanları iklim değişikliği yüzünden zarar gördü

İsveç’te şu an 250 bin ren geyiği bulunduğu düşünülüyor. Yerli Sami halkından 4 bin 500 kişinin onları yetiştirme izni bulunuyor. Ancak küresel ısınma nedeniyle, ren geyiklerinin geleneksel beslenme alanları zarar görmüş durumda ve sürülerin besin bulabilmek için modern yaşamın ‘etrafından dolanarak’ yer değiştirmesi gerekiyor.

Geyiklerin kışlık otlaklarının bazıları da ülkede yaşanan görülmemiş kuraklık ve yangınlar nedeniyle zarar gördü.  Aynı zamanda, bir tür su yosunu olan ve geyikler için kilit önemde olan likene ulaşmanın da zorlaştığı belirtiliyor. Uzmanlar, daha sıcak yazların likenin daha kolay yetişmesi anlamına gelse de, daha sıcak geçen kış aylarında kar yerine yağmur yağmasının, likenin üzerinde don tabakası oluşmasına yol açtığına dikkat çekiyor. Bu da, geyiklerin likenin kokusunu almasını veya buz tabakasını kazarak ona ulaşmasını engelliyor.

İsveç Üniversitesi‘nden çevrebilimci Per Sandström “Değişen iklim ve zorlu hava koşullarında, alternatif otlaklar bulmak daha da önemli hale gelecektir” dedi

Üstü açık köprüler

Geyik çobanı Tobias Jonsson, köprülerin yeri ve tasarımı konusunda kendilerine danışıldığını söyledi: “Köprülerin üstünün açık olmasını sağladık. Kenarlarında 2 metre yüksekliğinde çitler olacak, böylece ren geyiği atlayamayacak. Onlar için, tünele giriyormuşuz gibi hissetmemeleri önemliydi. Hapsedilmek istemiyorlar”

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.