Dünya

İsveç Yeşiller Partisi, 2 nükleer santral’in kapatılmasını istiyor

0

İsveç Yeşiller Partisi Meclise bir öneri vererek, İsveç’teki nükleer santrallerden enaz ikisinin gelecek seçimlere kadar kapatılmasını istedi.

İsveç Yeşiller Partisi sözcüsü Maria Wetterstrand ile milletvekili Lise Nordin’in imzasını taşıyan öneride, Japonya’da meydana gelen deprem ve tsunamiden sonra nükleer santrallerde yaşanan olaylar hatırlatılırken, dünyanın değişik ülkelerinde bu yönde alınan önlemler gösterildi.

Eski teknoloji ile çalışan nükleer santrallere yönelik önlemler geliştirildiğini ve tartışıldığını kaydeden Wetterstrand ve Nordin, bu gelişmelere rağmen İsveç’te hiçbir önlem alınmadığına dikkat çekti. İsveç’in 2020 yılına kadar enerji sıkıntısı olmadığına, tam tersine enerji fazlası olduğuna dikkat çekilen öneride ayrıca rüzgar enerjisi, bio enerji gibi alternatif enerji kaynaklarının da devreye sokulabileceğine işaret edildi.

Meclise bugün verdikleri öneri ile İsveç’te bulunan 10 nükleer santralden ikisinin kapatılmasını istediklerini kaydeden Wetterstrand ile Nordin, önerinin mecliste kabul edilmesinin İsveç’in enerji politikasını etkilenmeyeceği, bunun yanında çevre politikasına olumlu katkıda bulunacağını savundu.

Japonya’da Fukuşima’daki nükleer santralda yaşananlardan birkaç gün sonra Avrupa Birliği (AB) Enerji Komiseri Günther Öettinger’in yaptığı açıklamanın da hatırlatıldığı öneride, ”Öettinger, AB ülkelerinin nükleer enerji dışında alternatifleri düşünmek ve yaratmak zorunda olduğu yönünde bir açıklama yaptı. Bunun olanaklı olduğunu gösteren çok sayıda çalışma ve araştırma da var” denildi.

(Hürriyet)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.