KadınManşet

İstiklal’de 16. Feminist Gece Yürüyüşü

0

Beyoğlu’nda toplanan binlerce kadın, 8 Mart Kadınlar Günü’nde bu yıl 16’ncısı yapılan Feminist Gece Yürüyüşü’nde sloganlar, zılgıtlar, düdükler ve halaylar eşliğinde taleplerini dile getirdi. Basın açıklamasında “Kadınlar hayatlarına sahip çıktılar. Binlerce kadın burada, milyonlarca kadın dünyanın her yerinde duruyoruz” denildi.

İstanbul’da her yıl geleneksel olarak olarak 8 Mart’ta yapılan Feminist Gece Yürüyüşü için kadınlar, bu akşam Fransız Konsolosluğu önünde toplandı. Kadınlar “Gündüzleri de geceleri de istiyoruz” diyerek Tünel’e kadar yürüyüş yaptı. Kadınlar, kadına yönelik şiddeti, cinsel istismarı, çocuk istismarını protesto etti.

Mor bayraklar, dövizler ve pankartlar taşıyan hemen her kesim ve yaştan binlerce kadın, sıklıkla “Yaşasın feminist mücadelemiz”, “Jin, jiyan, azadi,”, “Sokakları da, meydanları da terk etmiyoruz”, “İtaat etmiyoruz” ve “İsyan” sloganlarını attı.

Yaklaşık 7 bin kadının yer aldığı yürüyüşe, HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve şarkıcı Kalben’in de olduğu siyasetçiler ve sanatçılar da katıldı.

Yürüyüşe destek veren Kalben, “Bütün kadınların erkeklerle eşit olduğu, siyasal, kültürel, sosyal ve ekonomik bağlamda özgürlüklerini ellerine alabildikleri, kanatlarıyla kanatlanıp, uçabildikleri ve artık tecavüze, ırzlarına geçilmesine ve hayatlarına tecavüz edilmesine ‘hayır’ diyebildikleri bir dünya, ülke düşündeyim. Bunca kadın da onun düşünde. Onun için buradayız” dedi.

Yürüyüşün sona erdiği Tünel Meydanı’nda Türkçe, Kürtçe ve Arapça basın açıklaması okundu. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Kadın mücadelesi tarihi, yüz yılı aştı. Baskı varsa direniş baki. Adları tarihe sığmasa da kadınlar hep direndiler. Hayatlarına sahip çıktılar. Binlerce kadın burada, milyonlarca kadın dünyanın her yerinde duruyoruz. Kadınları karar alma mekanizmalarından dışlayan, bizlere istemediğimiz bir hayatı dayatan erkek egemen bir düzen var. Burada bu düzene seslenmek için değil, bu düzene karşı bir yol önerdiğimiz için toplandık.”

Basın açıklamasının ardından bir süre meydanda bekleyen kadınlar, halay çekti. Kadınlar, daha sonra gruplar halinde dağıldı.

 

(Gazete Duvar)

 

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.