ManşetDoğa MücadelesiEditörün Seçtikleri

İstanbul’un son yeşil alanlarına darbe: Beykoz’da 111 dönüm imara açılmak isteniyor

0

İstanbul’un son kalan yeşil alanlarından biri olan Beykoz’daki Dereseki Mahallesi’nde 111 dönümlük ormanlık arazi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kararıyla imara açılmak isteniyor.

2018 yılında çevresindeki arazide de 553 villa yapılmak istendiğini hatırlatan Beykoz Çevre Dayanışması’ndan Barış Mustu Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada “Bu projeye itirazlar olmuştu ancak yürürlükten kalkmadı. Şimdi ise bu parsel imara açılmak isteniyor” dedi.

Plan ile arazinin yüzde 55’inin ticaret alanı olarak belirlendiğini söyleyen Mustu, “Geri kalanında ise cami, ilkokul gibi yapılar kurulmak isteniyor” ifadelerini kullandı.

‘21 farklı türde 1443 ağaç bulunuyor’

Barış Mustu, “İmara açılmak istenen 111 dönümlük arazide 21 farklı türde 1443 ağaç bulunuyor” bilgisini paylaştı.  Üstelik bu alanlar aynı zamanda Anadolu’nun daha iç bölümleri ile Beykoz ve Boğaz‘ı bağlayan yeşil koridor oluşturuyor.

Beykoz halkının da karara tepkili olduğunu anlatan Mustu, “Beykoz halkı, Türk-Alman Üniversitesi öğrencileri, Kuzey Ormanları Savunması ve 2018’de kurulan Beykoz Kent Dayanışması gibi oluşumların bir araya gelmesiyle Beykoz Çevre Dayanışması’nı kurduk” dedi.

Çevre ve Diyanet ‘kamu yararı’ görmüş

5403 sayılı yasa kapsamında alan mutlak tarım alanı niteliğinde gösteriliyor.  Normal şartlarda alanın tarım faaliyetleri dışında kullanılmasının mümkün olmadığını belirten Beykoz Çevre Dayanışması şu bilgiyi paylaştı:

Ancak bu alan için özel olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından “kamu yararı” kararı alınmış ve bu kamu yararı kararları doğrultusunda Tarım ve Orman Bakanı onayı ile alınan bu karar ile tarım dışı kullanıma izin verilmiş.

‘Kamu yararı değil rant’

Barış Mustu yaptığı açıklamada “Kamu yararı gözetilerek alındığı söylenen bu kararda elzem olmayan cami, ilkokul ve ticaret alanı yapılması söz konusu. Bunun kamu yararından çok rant için olduğunu düşünüyoruz” dedi.

267 parsel konumu

‘İtirazlar için son gün bugün’

“267 Nolu Parsele İlişkin 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı” Bakanlık tarafından onaylanarak 8 Ocak tarihinde itirazlar için askıya çıkarıldı.

8 Şubat tarihine kadar askıda kalan plan değişikliği için itirazlarını sunduklarını belirten Barış Mustu, “Beykoz Çevre Dayanışması olarak plana itirazlarımızı sunmak için dilekçelerimizi teslim ettik” dedi.

Görsel: Yasemin Akyüz

26 bin üzerinde imza toplandı

İtirazlar kabul edilmediği taktirde ise Mimarlar Odası ile birlikte dava süreci yönetilecek. İklim krizi ve su krizi kapıdayken bu boyutta bir tahribata sessiz kalamayacaklarını belirten Mustu, herkesi bu imar değişikliğine itiraz etmeye ve tepkilerini ortaya koymaya davet etti.

Bunlara ek olarak konuyla ilgili change.org üzerinden başlatılan bir imza kampanyası da bulunuyor. Şu ana kadar 26 binin üzerinde imza toplanan kampanyaya bu link üzerinden destek olabilirsiniz.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.