Koronavirüs SalgınıManşetSağlık

İstanbul’daki yoğun bakımlar kapasite sorunu yaşıyor

0

BirGün’e konuşan Ankara Üniversitesi Yoğun Bakım Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal, verilere ilişkin şeffaflık sağlanmadığı takdirde bir öngörüde bulunmanın da mümkün olmayacağını söyledi. Ünal, yoğun bakımlardaki Covid-19 hastası sayısı ile hastaların yaşlarının açıklanması gerektiğini belirtti. Yoğun bakımların tam kapasiteye ulaşmaması için bulaşı hızının düşürülmesinin önemli olduğunu ifade eden Ünal, “Bunun yoğun bakım yatağı sayısıyla da bir ilgisi yok. Vaka sayısının hızlı artması durumunda dünya üzerinde herhangi bir sağlık sisteminin bu yükü karşılaması mümkün değil” dedi.

‘Ventilatör sayısı artırılması, sağlık personeli korunmalı’ 

Yoğun bakımlarda ventilatör (solunum cihazı) sayısının artırılmasının önemli olduğunu ancak tek başına yeterli olmayacağını vurgulayan Ünal şöyle devam etti: “Personeli koruyamadığınız takdirde bu cihazları kullanacak personel bulamazsınız. Şu an yoğun bakımları yüzde 70 oranında anestezistler, büyük bir özveriyle yönetiyor.”

Ünal, İtalya’da 11 bin 500 sağlık personelinin koronavirüs hastası olduğunu hatırlatarak “Koronavirüs, insan dışkısında 45 güne kadar yaşayabiliyor tedaviden sonra. Koruyamadığınız sağlık personeli, tedaviden sonra en az 45 gün çalışamayacak demek oluyor bu da. Özetle, halkın ve sağlık personelinin korunması çok önemli” ifadelerini kullandı.

Başka hastalar da var

Türk Yoğun Bakım Derneği ise yoğun bakım servislerinin salgın öncesinde de dolu olduğuna dikkat çekti. “Önümüzdeki günlerde yoğun bakım ihtiyacı olacak hasta sayısının artması mevcut düzenleme içinde kesinlikle sorun yaratma potansiyeli oluşturacak” denilen dernek açıklamasında “Bir diğer problem hasta sayısının bazı bölgelerde yoğunlaşmasıdır, örneğin İstanbul bu açıdan en büyük sıkıntının yaşandığı bölgedir ve şu anda bu sayılarla bile kapasite sorunu yaşanmaya başlanmıştır. Benzer şekilde İzmir, Ankara, Konya, Kocaeli gibi bölgelerde de yoğunluklar yaşandığı bilinmektedir” ifadelerini kullandı.

Ek tedbir şart 

Türk Yoğun Bakım Derneği’nin açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

“Sonuç olarak salgının gidişatı göz önüne alındığında ek tedbirler alınması şarttır. Bunların başında hastaneler içinde daha önceden başka amaçlar için kullanılan alanların bu hastalar için kullanılabilir hale getirilmesidir. Elbette bununla birlikte personel, özellikle hemşire-yardımcı sağlık personeli, ihtiyacı çok artacaktır, bu konuda da gerekli planlamaların yapılması şarttır. Ventilatör sayısının artırılmasından çok daha öncelikli olması gereken konu yeterli sağlık çalışanının olması, çalışanların hastalık bulaşından korunması, bunun için de yeterli koruyucu ekipmanların bulunması, çalışma şartlarının düzenlenmesidir. Hasta sayısı arttıkça çalışma temposu artacak, sağlık çalışanlarına bulaşma riski artacaktır.”

You may also like

Comments

Comments are closed.