ManşetTürkiye

İstanbul’da ulaşıma üç ay sonra ikinci zam yolda: Yüzde 50’den az olmayacak

0

İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT) Genel Müdürü Alper Bilgili, son akaryakıt zamlarının ardından zarara uğrayan taşımacılık meslek örgütlerinin, yüzde 50 ila yüzde 100 arasında değişen oranlarda ulaşım zammı istediklerini söyledi.İETT’nin basın toplantısında konuşan Bilgiliilk Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) toplantısında belediyenin bu talebi dikkate alacağını ve yapılacak zammın yüzde 50’den az olmasını beklemediğini söyledi.

İstanbul’da 1 Ocak itibariyle taksi, otobüs, metro ve tramvay bilet fiyatlarına yüzde 36, servis ve minibüs ücretlerine ise yüzde 27 oranında zam yapılmıştı.

Bilet fiyatlarına yüzde 50 daha zam yapılırsa; İstanbul Kart tam bilet fiyatı 8,22, öğrenci bilet fiyatı 4 TL; aylık tam abonman mavi kart 630, öğrenci aylık abonman mavi kart da 117 TL olacak.

İstanbul Özel Halk Otobüsçüleri Odası Başkanı Göksel Ovacık, İstanbul Minibüsçüler Odası Başkanı Emin Alagöz ve İstanbul Servisçiler Birliği Başkanı Turgay Gül, ay sonunda toplantıda UKOME‘nin zam talebini onaylamaması halinde ulaşımı durduracaklarını açıklamıştı. Taşımacılık esnafı meslek örgütleri, araçlarında kullanılan akaryakıtın ÖTV ve KDV’den muaf tutulmasını da talep ediyor.

Bilgili, akaryakıta yapılan son zamların ardından yaşanan durumu şöyle anlattı:

“İstanbul’da 6 bin araç hizmet veriyor, bunlar günlük 600 bin litre motorin tüketiyor. Kasım ayında 8,2 lira olan bir litre motorini bugün 18,7 liraya alıyoruz. Aradaki fark litre başına 10 lirayı geçti. Bu farkın bizim bir yıllık bütçemize maliyeti 2,5 milyar lira. Birkaç ay öncesine kadar 2 tam bilet bedeliyle 1 litre motorin satın alınabiliyorken bugün bir litre motorinin neredeyse 4 tam bilete denk geliyor.”

Bilgili, İETT’nin 2018 yılında giderlerinin yüzde 70’ini bilet fiyatlarıyla karşılayabildiğini şimdi ise artan maliyetler nedeniyle bu oranın yüzde 30’lara gerilediğini söyledi ve ulaşımda belediye desteğinin artık sürdürülebilir olmadığını kaydetti:

“Giderlerimizin yüzde 70’lik kısmını ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi desteğiyle karşılıyoruz. Bu rakam belediyemizin bütçesinin neredeyse dörtte birini işgal eder hale dönüşmüş durumda. Artık desteklenerek sürdürülebilir olmaktan çıkmış durumda. Belediyelerin desteğiyle toplu ulaşım hizmeti vermek yakın gelecekte mümkün görünmüyor.

Akaryakıt ve enerji fiyatlarına gelen zamlar sonrası İzmir‘de de ulaşıma zam yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ESHOT, İZULAŞ, İZDENİZ, Metro-Tramvay ile TCDD-Büyükşehir ortaklığıyla işletilen İZBAN ve İZTAŞIT araçlarında 20 Mart’tan itibaren geçerli olacak tarife ile tam biniş ücreti, 6,50 TL’ye öğrenci biniş ücreti de 2,20 TL’ye çıkarıldı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.