İstanbul’da toplu ulaşım yüzde 48 azaldı, hava kirliliği yeni risk

İBB Sözcüsü Ongun, İstanbul'da toplu ulaşımda yüzde4 8 oranında bir düşüş görüldüğünü açıkladı. Evden çıkmak zorunda olan vatandaşların özel araçlara yönelmesi, hava kirliliği riskini artırıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) sözcüsü Murat Ongun, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla, kentteki toplu taşıma kullanımında yüzde 48’lik bir azalma olduğunu duyurdu.

Ongun paylaşımında, “Pazar gününe özel, toplu taşıma kullanım verileri incelendiğinde salgın hastalık riski sebebiyle İstanbul’da kullanım oranında yüzde 48’lik bir düşüşün söz konusu olduğu tespit edilmiştir. Vatandaşlarımızla veri paylaşımımız devam edecektir” dedi.

Kirli hava riski artırır

Temiz Hava Hakkı Platformu, bugün yayımladığı uyarı metninde, kirli hava solumanın solunum sisteminin savunma mekanizmalarını bozarak insanların korona virüsü gibi zararlı mikroorganizmalardan daha fazla etkilenmesine sebep olduğuna dikkat çekmişti. Açıklamada, yetkililer tarafından virüsle mücadele için hava kirliliğini azaltacak önlemlerin ihmal edilmemesi çağrısı yapıldı.

Çin’de kirlilik azaldı, Türkiye’de?

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından yayınlanan uydu görüntüleri koronavirüs sebebiyle haftalar süren karantinanın ardından Çin’deki hava kirliliğinin kayda değer ölçüde azaldığını gözler önüne sermişti.   1-20 Ocak ile 10-25 Şubat tarihlerinin karşılaştırıldığı görüntülerle kanıtlanan değişiklik, virüsün yayılmasının önüne geçmek amacıyla alınan önlemlerin neden olduğu ekonomik yavaşlama ve fabrikaların kapatılmasıyla bağlantılı olduğu açıklanmıştı.

Türkiye’de açıklanan önlemler kapsamında, evde kalma imkanı bulunmayan ancak toplu ulaşımdan kaçınan halkın özel araçlarını kullanmaya ağırlık vermesinin, hava kirliliği ve emisyon artışına ne kadar bir katkıda bulunacağı henüz bilinmiyor. Ancak özellikle büyük kentlerde kirliliğin artacağı kesin. Vatandaşların, çok zorunlu olmadıkça araçlarını kullanmamaları büyük önem arz ediyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR