İklim KriziKentManşet

İstanbul’da selden etkilenenlere 15 bin TL yardım yapılacak

0
Fotoğraf: DHA

İstanbul’un kuzey semtlerinde dün (5 Eylül) gerçekleşen sağanak yağış ve ardından gelen sel baskınlarından etkilenen ailelere yardım yapılacağı açıklandı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya platformu X üzerinde yaptığı paylaşımda, selden etkilenenlere hane başına toplam 15 bin TL ödeme yapılacağını söyledi:

İstanbul‘da, Valiliğimiz koordinasyonunda kaymakamlarımız tarafından sel ve su baskınlarından olumsuz etkilenen yerlerin zarar tespit çalışmaları başlatıldı. İlk etapta sel ve su baskınlarından etkilenen ailelerimize hane başına; AFAD‘dan 10 bin TL, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan 5 bin TL olmak üzere toplam 15 bin lira yardım ödemesi yapılacaktır. Rabbim her türlü afetten ülkemizi ve milletimizi korusun.”

‘Ortalama 130 kilo yağış düştü’

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da sel felaketinin yaşandığı esnada yaptığı basın açıklamasında; baskınların başta Arnavutköy olmak üzere, Başakşehir ve Eyüpsultan ilçelerinde etkili olduğunu söyledi. Metrekareye ortalama 130 kilo yağışın düştüğünü ifade eden İmamoğlu, sağanak yağışın yaklaşık üç saat sürdüğünü ifade etti.

İlgili belediye personellerinin sahada olduğunu belirten İBB Başkanı, suların hızlı bir şekilde tahliye edildiğini ve kapanan yolların hemen açıldığını söyledi. Meteoroloji departmanından aldığı bilgileri aktaran İmamoğlu, yarın da yağışların olabileceğini ancak böyle bir durumun yaşanmayacağını bildirdi.

Fotoğraf: DHA

İki kişi hayatını kaybetti, 12 yaralı

Fosil yakıt kullanımı başta olmak üzere insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim krizi nedeniyle hızlanan su döngüsü ve aşırı hava olaylarının etkisiyle yaşanan felakette Başakşehir ve Küçükçekmece’de iki kişi yaşamını yitirmiş, 12 kişi yaralanmıştı.

Ev ve işyerlerinin bodrum katlarını su basarken, haber ajanslarının servis ettiği fotoğraflar selin sokakları savaş alanına çevirdiğini ortaya koydu.

İstanbul ve Kırklareli’de sel: 4 ölü, 4 kayıp

Kırklareli’de kayıplar aranıyor

Öte yandan Kırklareli‘nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesinde ise selde kaybolan dört kişiden birinin cansız bedenine ulaşıldı, üç kişiyi arama çalışması devam ediyor.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma Arama Kurtarma, itfaiye, Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri, Polis Arama Kurtarma Timleri ve askeri birlikler, selin sürüklediği bungalov evlerin bulunduğu alanda kaybolanları aramayı sürdürüyor.

Fotoğraf: DHA

İklim krizi ve yanlış kent politikaları sel riskini artırıyor

Kömürpetrol ve gaz kullanımı başta olmak üzere çeşitli insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim krizi, yağış rejimleri üzerinde önemli bir etkiye sahip. İklim krizi nedeniyle bazı bölgelerde kuraklık artarken, bazı bölgelere düşen yağış miktarında artış gözlemleniyor.

Daha uzun periyotlarda düşmesi beklenen yağışın uzun bir kuraklık döneminin ardından kısa sürelerde düşmesi ise sel ve taşkın riskini ortaya çıkarıyor.

Bu etkenler ise kentlerde su geçirgenliği olmayan beton ve asfalt yüzeylerin artması, afete dirençli olmayan kent politikaları izlenmesi ve kentlerdeki altyapının yetersiz kalması gibi durumlarda sel ve taşkınlara neden olarak insan ve çevre sağlığını tehdit ediyor.

Kentlerdeki sel riskinin azaltılması için devlet ve belediyelerin alabileceği önlemler arasında iklim krizinin etkilerine uyum çalışmalarının hızlandırılması başta geliyor.

Şehirlerde beton ve asfalt gibi yüzeyler yerine su geçirgenliği bulunan alternatiflerin tercih edilmesi, kentlerde yeşil alanların artırılması, yeşil altyapı teknolojilerinin kullanılması ve yağmur suyunun depolanması gibi tedbirler sel riskinin azaltılmasında yardımcı olurken, kuraklıkla mücadelede de fayda sağlıyor.

İklim krizi sel riskini nasıl artırıyor?

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.