ManşetKentTürkiye

İstanbul’da kuraklık alarmı: Baraj doluluk oranı yüzde 19’a düştü

0
Fotoğraflar: DHA

Sonbahar ve kış aylarının yağışsız geçmesi ve hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle İstanbul’da barajlardaki doluluk oranı kritik seviyeye geldi.

İSKİ verilerine göre; bugün İstanbul’daki barajların doluluk oranı yüzde 19.91’e indi.

Konuya ilişkin DHA’ya açıklamada bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, şunları söyledi:

Elimizde var olan su kaynaklarını sanki barajlarımızda su bitmişçesine veya yarın bitecekmiş gibi çalışma yapmamız gerekiyor. Kendi çapımızda suyu nasıl tasarruflu kullanırız diye hızlı bir şekilde çalışmalara devam etmemiz gerekiyor.

’30 milyon metreküp su kazancı’

İstanbul sularının bir kısmının İSKİ barajlarından bir kısmının da Melen Çayı veya Yeşilçay, Istranca derelerinden geldiğini belirten Toros, ” Geçtiğimiz 2020 yılı boyunca Aralık harici önceki aylara baktığımız zaman 477 milyon metreküp suyun İstanbul dışından geldiğini görüyoruz. Ve Aralık ayındaki değerlere baktığımız zaman, her ne kadar Aralık ayında alması gereken yağışı almasa da kısmen de bir yağış aldık. Bu yağışın ciddi anlamda İstanbul barajlarına etkisi oldu. Yaklaşık olarak benim yaptığım hesaplara göre 30 milyon metreküp su kazancımız oluştu, su tüketimi azaldı. Sebepleri ise, hafif yağış da olsa buharlaşma azalıyor” dedi.

Düşen sıcaklıklar nedeniyle hafif yağışların dahi daha çok tutulduğuna vurgu yapan Toros, “Dün bir yağış aldık, 2021 yılına aslında yağışla girmiş olduk. Tabii ki bunun bir etkisi var, barajlarda olumlu yönde bir etkisi var. örneğin İstanbul barajlarında günlük su tüketimi binde 24’ken, bugün baktığımızda binde 11 olduğunu görüyorum” ifadelerine yer verdi.

‘Önümüzdeki haftalarda yağış gözüküyor’

Önümüzdeki haftalarda yağış beklendiğini söyleyen Toros, “Ümit ediyorum ki 2021 yılı ocak ayında beklenen yağışı alırız. Beklenen yağışı aldığımız takdirde barajlardaki su seviyesi hızla yükselmeye başlayacak. İstanbul’da uzun yıllar ortalamasında yıllık yağış değişimi miktarlarına baktığımız zaman Ocak ayında yıllık yağışların yüzde 13’ü, Şubat’ta 11, Mart’ta yüzde 9’u, Nisan’da 7’si, Mayıs’ta 5’i, Haziran’da 4, Temmuz’da 3. Yani yüzde 51’i İstanbul yağışlarının önümüzdeki 7 ay boyunca yağmış oluyor” dedi.

Küresel anlamda bir iklim değişikliği yaşandığına dikkat çeken Toros, “Su kıtlığının önümüzdeki yıl daha da artacağından bahsediyoruz, dünyamızın hızla ısınmaya devam ettiğinden bahsediyoruz. Bizler de bu iklim değişikliğine kendi çapımızda yavaş yavaş uyum yaparak olumsuz etkileri azaltabiliriz” ifadelerini kullandı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.