Uzmanlara göre megakente daha az kar yağmasının 5 nedeni var: Yapılaşma , yoğun nüfus , doğalgaz , elektrik ve akarkayıt tüketimi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Fizik Mühendisliği bölümü ile Anakent koleji öğrencilerinin araştırmasına göre, İstanbul’da giderek artan sıcaklığın ve kar yağışındaki azalmanın en önemli nedeni evlerde yakılan doğalgaz.
Megakent İstanbul’da kış aylarında tüketilen doğalgaz, taşıtlarda tüketilen enerji miktarının yaklaşık 4 katı. Yenilenebilir enerjiye geçilmezse ve yeşil alanlar artırılmazsa, olumsuz tabloyu geri döndürmek giderek zorlaşacak.
Anakent koleji lise 2. sınıf öğrencileri Sena İrem Yeşillikçi, Özgür Yağcı, Uygar Kaya ve fizik öğretmeni Taylan Topal tarafından hazırlanan araştırma, İTÜ tarafından doğrulandı. Kentte tüketilen elektrik, doğalgaz ve mazot miktarının hesaplandığı araştırmaya göre, yapılaşma, yoğun nüfus, doğalgaz, elektrik ve akaryakıt tüketiminin çok miktarda olması nedeniyle yayılan ısı, İstanbul ve çevresinde mini bir iklim değişikliği yarattı.
İstanbul’da en son yoğun karın 1980’li yıllarda görüldüğü belirtilen araştırmada, yerleşim yerlerinin ve binaların çokluğu nedeniyle rüzgârın yeryüzüne yakın yerlerde kuvvetli hava akımı yaratamadığı, binalar tarafından engellendiği anlatıldı. Küresel ısınmanın ve sera gazlarının tüm dünya atmosferinin ısınmasına neden olduğuna dikkat çekilen araştırmada, şu tespit yer aldı:
“İstanbul’da tüketilen toplam enerji miktarı (doğalgaz + elektrik + mazot + benzin) kış aylarında bir günde yaklaşık 55 bin ton kömürün yakılmasına eşdeğer. İstanbul’un üzerindeki sıcaklığı 1 ile 8 derece arasında artırmaktadır. Burada aslan payını doğalgaz almaktadır.”
(Cumhuriyet)