SağlıkKoronavirüs SalgınıManşetTürkiye

İstanbul Tabip Odası: İstanbul karantinaya alınmalı, sağlık altyapısı bu gidişe dayanamaz

0

İstanbul’un acilen karantina altına alınması gerektiğini söyleyen İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, “İstanbul’un sağlık kurumları alarm veriyor ve durum her geçen gün daha da kötüye gidiyor” dedi. Basın metnini okuyan Ömeroğlu, hükümetin ve Sağlık Bakanlığı’nın pandemi sürecinden bir başarı hikayesi çıkartmaya çalışırken, alınmayan önlemler yüzünden hekimler ve sağlık çalışanlarının yaşamını yitirdiğini söyledi. 

Türkiye’nin salgının birinci dalgasını bile baskılayamadan mevsimsel grip dönemine yüksek bir hasta yüküyle girdiği belirten hekimler, İstanbul’da nüfusun fazla olması sebebiyle vaka sayısındaki artışın çok daha dramatik boyutta gerçekleşeceğine vurgu yaparak, “Hem sağlık çalışanlarını hem de halkımızı kış döneminin başlaması, hava kirliliğindeki artış ile birlikte zor günler beklemektedir”  dedi. 

İstanbul, Wuhan’ı geride bıraktı

COVİD-19 pandemisi sürecinde gerçek vefat sayılarının Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığının yaklaşık üç katı olduğunu biliyoruz. En ağır bedeli ise Sağlık Bakanı’nın daha salgının başlangıcında ‘Türkiye’nin Wuhan’ı’ olarak tanımladığı, bugün ise Wuhan’ı geride bırakmış olan İstanbul ödüyor” diyen Prof. Dr. Ömeroğlu, şöyle devam etti:

İstanbul Tabip Odası olarak meslektaşlarımızdan topladığımız bilgiler ve sahadaki gözlemlerimiz durumun nasıl bir vahamet kesbettiğini gösteriyor. Ambulanslar COVİD-19 hastalarını taşımaya yetişemiyor, hastalar saatlerce sedyede bekletiliyor. Hastanelerde mevcut servisler yetmiyor, her gün yeni yeni COVİD-19 servisleri açılıyor. Servise yatması gereken birçok hasta yeterli yatak olmadığı için acilde tutuluyor. Yoğun bakımda yatması gereken birçok hasta acilde ya da servislerde bekletilip yoğun bakım yataklarının “boşalması” bekleniyor.

Özel hastanelerin ücret karşılığı hasta kabul ettiği belirtilen açıklamada, “Bütünüyle İlçe Sağlık Müdürlükleri’nin üzerine yıkılmış olan filyasyon çalışmaları vakaların ancak çok az bir bölümüne yetişebiliyor. İstanbul’un sağlık kurumları alarm veriyor ve durum her geçen gün daha da kötüye gidiyor. AKP rejiminin salgın politikası bütünüyle iflas etti” ifadeleri kullanıldı. 

İTO Genel Sekreteri Prof.Dr. Osman Küçükosmanoğlu ise, “Memleketim Çukurova‘da bir deyim var: ‘Kıran’. Bu, bir ‘kıran’a döndü. Bizden ‘kıran artığı’ olmamız bekleniyor’ dedi.

Öneriler

Açıklamada İstanbul için şu öneriler sıralandı:

  • Ev içinde bulaşın çok yaygın olduğu gerçeği göz önüne alındığında, evde izolasyon için uygun olmayanlar yurt, misafirhane veya otellerde gözetim altında tutulmalıdır.
  • Okullarda personel eksikliği giderilmeli, tuvalet vb. ortak kullanım alanlarında temizlik kurallarına uygun koşullar sağlanmalıdır.
  • Şeffaf veri paylaşımı, yaygın test yapılması, Sağlık Bakanlığının tedavi rehberlerinin bilimsel verilerle düzenlenmesi önemlidir.
  • Özel hastaneler için SGK Kovid-19 paketi tekrar hayata geçirilmeli, tanı ve tedavi giderlerinin geri ödemesi sağlanmalıdır. 
  • Sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonunu artırmak için ek ödeme adaletsizliği giderilmeli, ücretler insanca yaşamı sağlayacak düzeye getirilmelidir.
  • Sağlık çalışanları için güvenli çalışma koşulları sağlanmalı, düzenli test yapılmalı, grip aşısı yapılmalı ve Kovid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir.
  • İstanbul’da sosyal destek paketleri ile desteklenerek toplumsal hareketliliğin sınırlandırılması ihtiyacı vardır.
  • Pandemi tsunamisi hastanelerde değil, toplumda, toplumla birlikte karşılanmalıdır.
  • İstihdam ihtiyacı göz önüne alınarak KHK ile ihraç edilmiş ve ataması yapılmayan hekimler/sağlık çalışanları acilen göreve başlatılmalı, aylardır pandemi mücadelesi nedeniyle yorgun düşmüş sağlık çalışanlarının çalışma koşulları ve özlük hakları hızla düzeltilmelidir.

Işık açma-kapama eylemine çağrı

Toplantının sonunda da Prof. Dr. Ömeroğlu, yarından itibaren beş gün boyunca saat 21:00’da sağlık çalışanlarının durumuna dikkat çekmek için ışık açma kapama eylemi gerçekleştireceklerini söyledi. 

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.