ManşetTürkiye

İstanbul sularındaki serseri mayınlar endişe yaratıyor: Bakanlık teyakkuzda

0

Hafta sonunda İstanbul Boğazı açıklarında, ardından Bulgaristan sınırına yakın İğneada sularında ikinci bir mayın tespit edilmesi, endişeleri artırdı.

Mayınların Sualtı Savunma Timleri (SAS) tarafından imha edildiği bildirildi.

Dün kabine toplantısı ardındankonuya ilişkin  soruları yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, denizcilerin uyarıldığını ve sürüklenen serseri mayınlara karşı teyakkuzda olduklarını belirtti.

Rusya Savunma Bakanlığı‘na bağlı Federal Güvenlik Servisi (FSB), daha önce Ukrayna‘nın Odessa kenti kıyıları ve çevresine döşediği 400’ü aşkın mayının fırtınalı hava nedeniyle sürüklenip Karadeniz‘in batı kıyılarına varmış olabileceği uyarısını yapmıştı.

Ukrayna’dan yalanlama

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, iddiaları yalanlayarak bu mayınları Ukrayna’nın döşemediğini söyledi.

Resmi açıklamada Bakanlık, 26-28 Mart’ta Türkiye ve Romanya’da görülen deniz mayınlarının 2022 yılı başı itibarıyla Ukrayna Deniz Kuvvetleri’ne kayıtlı olmadığının tespit edildiğini bildirdi.

Açıklamada Rus kuvvetlerinin, 2014 yılında Ukrayna’nın Sivastopol kentini geçici işgali sırasında ele geçirdiği deniz mayınlarını kullanarak, uluslararası ortaklar nezdinde Ukrayna’yı kasten kışkırtmaya ve itibarsızlaştırmaya çalıştığı ifade edildi.

Rusya Deniz Kuvvetlerinin, Ukrayna’yı denizden bombalamanın yanı sıra, deniz mayınlarını yeni bir “korsanlık yöntemi” olarak kullandığı söylenen açıklamada, sürüklenen mayınların sorumluluğunun yalnızca Rusya Federasyonu ve donanmasına ait olduğu ileri sürüldü.

Akar,”Ukrayna’da döşenen mayınlar mı geldi yoksa başka mayınlar mı devreye girdi, bu konuda emin olmadan bir şey söylemek doğru olmaz. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Mayın arama çalışmaları. Fotoğraf: Deniz Kuvvetleri Komutanlığı

Mayın avlama gemileri ve deniz karakol uçaklarının devrede olduğunu söyleyen Akar, “Alınan her ihbar anında değerlendiriliyor ve gereği yapılıyor. Tespit edilen mayınlar emniyetli şekilde anında imha ediliyor” açıklamasında bulundu.

Rusya ve Ukrayna ile mayınlar konusunda herhangi bir iş birliği içinde olunmadığını belirten Milli Savuna Bakanı, konuya dair Romanya ve Bulgaristan’la iş birliği yapıldığını söyledi:

“Mayınlar bizim alanımızda tespit ediliyor, Rusya veya Ukrayna tarafından değil. Rusya ile iş birliğimiz ayrı. Bizim ticari gemilerimizin gelişleri konusunda Ruslarla gerekli koordinasyonu yaptık.”

Mayınların yerinde veya emniyetli bölgeye çekilerek imha edildiğini aktaran Akar, “Mayınla mücadele, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hakim olduğu, başarılı olduğu bir konudur. Çok şükür, bu çalışmalarda son derece başarılı olduğumuz da herkes tarafından görüldü” ifadelerini kullandı.

Balıkçı teknelerine ve gemilere çarpması halinde mayınlar ciddi tehlikelere yol açabilir.

Kriz balık tezgahlarına yansıdı

Endişeler üzerine Karadeniz kıyısında ticari ve amatör balık tutmak yasaklandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, “Görülen lüzum üzerine balıkçılarımızın ve halkımızın can ve mal güvenliğinin temini için Bulgaristan sınırı ile Kocaeli ili Kefken bölgesi arasındaki denizel alanda, gün batımından gün doğumuna kadar her türlü ticari ve amatör su ürünleri avcılığı, bu günden itibaren ikinci bir duyuruya kadar durdurulmuştur” açıklamasını yaptı.

Balıkçılar, sulara çıkmakta endişe etikklerini belirttiler. Tezgahlar boş kalırken, balık fiyatlarında da artış gözlendi, hamsinin kilosu 60 lirayı buldu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.