ManşetTürkiye

İstanbul Gayrettepe’de 29 kişinin öldüğü yangında ‘ihmal var’

0
gayrettepe

İstanbul‘un merkezindeki Gayrettepe‘de Masquerade adlı gece kulübünde dün (2 Nisan’da) meydana gelen yangın, ‘kaçak’ olarak nitelendirilen bir tadilat işlemi sırasında çıktı. Yangında ilk belirlemelere göre 29 kişi yaşamını yitirdi, iki kişi ise yaralandı.

Olayla ilgili derinlemesine başlatılan soruşturmada, işletme sahipleri ve tadilatı yürüten ekip üyeleri dahil olmak üzere toplam dokuz kişi gözaltına alındı. Facianın ortaya çıkardığı ilk bulgular, hem izinsiz tadilatın yapıldığını hem de yangın güvenliği tedbirlerinin yetersiz olduğunu gösteriyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da Gayrettepe’ye gelerek yangının yaşandığı yerde incelemelerde bulundu.

İmamoğlu, binanın 1987’de ruhsat verilen bir gece kulübü olduğunu vurgulayarak, “En son itfaiye raporu 2016’da veriliyor. 2018’de bir ruhsat yenilenmesi yapılmış ilçe belediyesi tarafından. Bunlar incelenecek, savcılık da gereken süreci başlatmış durumda. Yapının statik güvenliği ile ilgili arkadaşlarım da burada inceleme yapıyor. Ona göre gerekirse komşuların tahliyesi gibi konularda destek olacağız” ifadelerini kullandı.

Gayrettepe

Gece kulübünün kapasitesinin bin 400 kişi olduğu ve haftada 5 bin kişiye hizmet verebildiği öğrenildi.

İş Güvenliği Uzmanları Derneği Başkanı Mahmut Cihan, yangında birden fazla ihmal olduğunu belirterek, içerideki yanıcı maddelerin yangını körüklediğini ve zehirlenme oranının yüksek olduğunu ifade etti. Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı (TÜYAK) Başkanı Dr. Kazım Beceren, yangının ölümcül sonuçlarının alınması gereken tedbirlerin ihmal edilmesinden kaynaklandığını dile getirdi.

Yangında hayatını kaybeden 29 kişiden 23’ü tadilat şirketinin çalışanları, geri kalanı ise gece kulübünün personeliydi. Kurbanlar arasında iş görüşmesi için kulübe gelenler de bulunuyordu.

Gayrettepe’deki gece kulübünde tedbir ihmali

Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı (TÜYAK) Başkanı Dr. Kazım Beceren yangına ilişkin “İnşa aşamasında, özellikle ateşli çalışmalar sırasında alınması gereken tedbirler vardır. Bu yangının ölümle sonuçlanması, bu tedbirlerin alınmadığını gösteriyor” dedi.

Yangın güvenlik uzmanı Levent Yasa da “İtfaiyenin müdahalesi yerinde ve doğrudur, fakat yangın büyük olduğundan ve içeride yanıcı madde çok fazla olduğundan dolayı böyle bir can kaybıyla karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

Yangına ilişkin İç mimarlar Odası İstanbul Şubesi Başkanı Herdem Süer ise “Burada bir iç mimar olsaydı, iç mimarlık projesi kullanılsaydı bu yangın belki gerçekleşmeyecekti” diye konuştu.

Gözaltına alınan işletmeciler ve çalışanlar arasında, “kasten yaralama”, “cinsel taciz” ve “uyuşturucu madde” gibi suç kayıtları bulunanlar dikkat çekti.

Binanın yöneticisi Şule Şakat, daha önce bina içerisindeki gece kulübü nedeniyle şikayetlerde bulunduklarını ifade etti. Binanın orijinalinde sinema salonu olarak planlandığını ancak sonradan gece kulübüne dönüştürüldüğünü belirtti.

Yangını gören görgü tanıkları, korkunç anları ve itfaiyenin müdahalesini anlattı. Tadilat sırasında çıkan yangının, bir patlama sonucu hızla yayıldığı ve içerideki kişilerin yoğun duman altında kaldığı belirtildi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.