ManşetYerel

“İstanbul doğal afete hazırlıksız, yeşil alan miktarı sınırın altında, şehir kuzeydeki doğal yaşam alanlarına genişliyor”

0

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan 2017 yılına ilişkin İstanbul Çevre Durum Raporu açıklandı. Rapora göre İstanbul, şehrin ciğerlerini oluşturan ormanlık alanların bulunduğu kuzeye doğru genişledi ve yitirilen ormanlar şehri nefessiz bıraktı.

Çevre Mühendisleri Odası’nın raporunda, İstanbul’da inşaat, yapılaşma ve ekolojik yıkım konuları işlendi. Son 10 yılda İstanbul’un doğal yaşamlarının bulunduğu kuzeye doğru büyüdüğü tespit edilerek “Her yeni proje şehrimizde yeni bir yerleşim yerini de beraberinde getirdi. Özellikle 3. Köprü ve 3. Havalimanı gibi büyük projelerin yapıldığı yerler İstanbul’un su havzalarının da içinde bulunduğu doğal yaşal alanlarıdır” denildi.

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre, raporun yapılaşma bölümünde İstanbul’da kişi başına düşen yeşil alan miktarının yüzde 6 olduğu ifade edilerek Dünya Sağlık Örgütü’nün en az olarak kabul ettiği yeşil alan miktarının altında olduğuna dikkat çekildi. Afet anında İstanbul bölümünde de şehrin sadece deprem riski altında değil, aynı zamanda sel ve taşkın gibi doğal afetle karşı karşıya kalındığından ve İstanbul’un hazırlıksızlığından bahsedildi.

Öneriler

Raporun sonuç bölümünde şu önerilere yer verildi:

* İstanbul için nüfus planlaması yapılmalı,

* Silueti bozulmamalı,

* Marmara Denizi’ne verilecek her zararın cezai yaptırımı olmalı.

* 3. Köprünün ve bağlantı yollarının kuzeye verdiği zarar bilinmekte. Derhal köprünün ve bağlantı yollarının civarında bulunan doğal alanlar koruma altına alınmalı.

* Su havzaları koruma altına alınmalı. Enerji verimliliği arttırılmalı.

(Cumhuriyet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.