UlaşımManşetTürkiye

İstanbul’da Martı’lar için yeni yönetmelik: Plaka zorunlu, tarife değişiyor

0

İstanbul’da “Martı” adıyla kullanılan elektrikli scooterlara (kaykay) plaka zorunluluğu geliyor.

Milliyet’in haberine göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından Elektrikli Kaykay Yönetmeliği hazırlandı. ¥önetmeliğin sektör temsilcileri ve akademisyenlerle yapılan üç aylık görüşmeler sonunda hazırlandığını söyleyen İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, şunları aktardı:

Yönetmelik, sektörel açıdan rekabetin ve fiyat politikalarının sağlıklı işlemesini amaçlarken hem de bu araçları tercih eden kullanıcıların güvenli sürüşünü önemseyen bir içeriğe sahip.

Bu sistemde faaliyet göstermek isteyen firmalar yönetmelik gereğince hem kullanıcılarına mobil/web uygulama üzerinden eğitim vermek zorunda ve aynı zamanda yılda en az bir kez bilinçlendirici kitlesel kampanya yapmak zorunda olacak.

Elektronik tam bilet ücreti baz alınacak

Cihan, paylaşımlı scooter hizmeti verecek işletmelerin başvuru şartları arasında en az bin scootera ve altı adet kalite yönetim sistemi belgesine sahip olmak zorunluluklarının getirileceğini ifade etti. Cihan ayrıca yönetmeliğe göre paylaşım ücretlerinde taban ve tavan fiyatlarının sınırlarının elektronik tam bilet ücretine göre düzenleneceğini belirtti:

Taban ve tavan fiyat kriterleri hem lisans sahibi olacak firmaları mağdur etmeyecek hem de küçük ölçekli firmaların rekabet ortamında ayakta kalabilecekleri piyasa koşullarını yaratmayı amaçlamakta. Buna göre yönetmelik gereği scooter açılış ücreti iki tam elektronik bilet fiyatını, dakika başı kullanım ise bir tam elektronik bilet ücretini aşamayacak.

Yönetmelik gerek kullanıcı gerekse lisans sahibi işletme açısından çeşitli cezalar da içeriyor. Buna göre, scooterların tüm yönlerden görülebilir kimlik numarasına (plaka) sahip olacak ve sebep olabilecekleri ihlallere dair şikayetler plaka numaraları üzerinden yapılabilecek.

More in Ulaşım

You may also like

Comments

Comments are closed.