EkolojiManşet

İstanbul Boğazı’nda kurşun kirliliği tehlikesi

0
Fotoğraf: DHA

İstanbul Boğazı’nda balıkçıların oltalara ağırlık yapması için taktıkları kurşunlar hem Boğaz’daki yaşamı hem de insanları zehirliyor.

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Gülşen Altuğ, “Kurşun zehirli bir madde. Uzun vadede balıkların yaşam alanlarını, yumurta ve larvalarını etkilemesi, kas dokularında birikerek soframıza ulaşması ve orada birikerek kanserojen etkiye sebep olması en vahim olarak vereceğimiz örnekler” dedi.

‘Çözüm farkındalıkta’

Altuğ DHA’ya verdiği demeçte zehirli kurşunun sadece olta balıklarıyla değil endüstriyel atıklarla da mavi sulara karıştığını söyleyen çözümün farkındalıkla olabileceğini belirtti:

Amatör olarak avlanan kişilere bunun etkileri ne kadar çok anlatılır ne kadar çok farkındalık artarsa, onların yoğun olarak avlandığı ve kurşun düşürdüğü yerlerde toplanması kural haline gelirse bir nebze zararı azaltmış oluruz. Kurşunu denizden kontrolsüz bir biçimde toplayanların olmasının yanı sıra lokal olarak yoğun olduğu yerlerde düzenli toplayıcı sistemlerini kurulması çözüm olabilir.”

‘Süper güçlü bakteriler çıkabilir’

Prof. Dr. Altuğ, “Özellikle kimyasal olarak toksik etkileri bulunan kimyasalların denize girmesi denizde bulunan bakterilerin bunlara karşı savunma geliştirmesine ve direnç kazanmasına yol açıyor. Dolayısıyla bugün kovid varken yarın da bu kadar çok kirleticiye, ağır metale direnç kazanmış süper güçlü bakterinin çıkmayacağını garanti edemez” dedi.

Fotoğraf: DHA

Sarıyer Sahili’nde olta malzemeleri satan Serkan Eser, kurşunun balıkçılığın olmazsa olmazı olduğunu belirterek, “İnsanlar bir çapari takımı aldığı zaman mutlaka bir kurşun da alıyor yanında. Ayda 100 kilodan fazla satıyorum” bilgisini paylaştı.

Aynı zamanda dalgıçlık da yapan Eser, “Sadece bulunduğumuz bölgeyi hesaplasak 15-25 ton çıkar. Bir kamyonla taşıyamazsın çıkan kurşunu. Kıyıdan 100 metreye kadar olta atabilirsin. Ben 50 metreye kadar dalabiliyorum. Açıkta çok daha fazla kurşun vardır. Ben profesyonel olduğum halde 4-5 tane koparıyorum. Acemiler çok daha fazla kurşun koparıyor” ifadelerini kullandı.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.