DünyaManşet

İsrail’in ilhak planı binlerce İsrailli ve Filistinli tarafından Tel Aviv’de protesto edildi

0

İşgal altındaki Batı Şeria‘da yer alan Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi’ni tek taraflı ilhak planını protesto etmek için başkent Tel Aviv‘de gösteri düzenlendi. Geçen hafta sonu düzenlenen ve binlerce kişinin katıldığı “Yahudi-Arap mitingi”nde İsrailli politikacılar da konuşma yaptı. 

Koronavirüs salgını nedeniyle alana giriş öncesi protestoculara maske dağıtılırken, sık sık sosyal mesafeye dikkat edilmesi için anonslar yapıldı. Filistin bayrakları açan protestoculardan bazıları, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu‘yu kastederek üzerinde “Suç Başbakanı” yazılı maske taktı.

Protestoda, ABD‘de polis şiddeti sonucu hayatını kaybeden George Floyd‘un son sözlerine atıfta bulunularak “1948’den bu yana nefes alamıyoruz.” pankartı açıldı.

Sık sık ilhak karşıtı sloganlar atan göstericiler, “Filistinlilerin hayatları değerlidir”, “Irkçılığı durdurun” yazılı pankartlar taşıdı.

‘İlhak planı durdurulmalı’

ABD’den Demokrat Parti Vermont Senatörü Bernie Sanders da görüntülü mesajla Tel Aviv’deki protestoya destek verdi.

Sanders, mesajında, İsrail’in planına tepki göstererek, “Batı Şeria’nın herhangi bir bölümünün yasa dışı olarak ilhak edilmesi planı durdurulmalı, işgal son bulmalı. Filistin ve İsrail’deki tüm insanların eşit şartlar altında yaşamaları için çalışmalıyız.” ifadelerini kullandı.

 

Arap partilerinin Ortak Liste ittifakı başkanı Ayman Odeh kalabalığa şunları söyledi: “Bir dönüm noktasındayız. Gerçek bir demokrasiyle, Arap İsrail vatandaşları için de sivil ve ulusal eşitliğin mümkün olduğu ortak bir topluma ulaşabiliriz. İkinci yol, nefret, şiddet, ilhak ve ırk ayrımcılığına yol açar. Biz ilk yolu seçmek için Rabin Meydanı‘ndayız” 

“Sadece Yahudiler için demokrasi diye bir şey yok” diyen Odeh, “Tıpkı Martin Luther King ve ABD’deki destekçileri gibi, adalet olmadan barış olamayacağını ve işgali sona erdirmezsek sosyal adalet olmayacağını anlamalıyız” ifadelerini kullandı.

Meretz lideri Nitzan Horowitz ise “İlhak bir savaş suçudur. Barışa karşı suç, demokrasiye karşı suç, kan içinde bize mal olacak bir suç ” dedi. Horowitz, ayrıca Savunma Bakanı Benny Gantz‘ı ve Netanyahu  liderliğindeki hükümete katılan merkez sol üyelerini de eleştirdi: “Siz tam ortaksınız, bu trajediyi destekliyor ve yetkilendiriyorsunuz.”

Mitingde İsrail Yüksek Arap İzleme Komitesi başkanı Muhammad Baraka ve milletvekilleri Merav Michaeli (İşçi), Tamar Zandberg (Meretz) ve Ofer Cassif  de( Hadash / Ortak Listesi) birer konuşma yaptı. 

Mitingden sonra da süren ve beş kişinin tutuklandığı protestolara destek veren İsrail vatandaşı Judy Benezrak, İsrail-Filistin meselesine iki devletli çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Ülkesi İsrail’in Filistin topraklarını “ilhak” planına karşı olduğunu dile getiren Benezrak, “Hiç kimse işgal altında yaşamamalı. Herkesin kendi devleti olmalı. Bizim kendi devletimiz olduğu gibi onların (Filistinliler) da kendi devleti olmalı. Bizim ülkemiz onların topraklarını işgal etmemeli” diye konuştu. 

Kfar Yona’dan gelen 50 yaşındaki protestocu Simcha da şunları söyledi:  “Gantz’a oy verdik çünkü bunun alternatif olacağını düşündük ve bize ihanet ettiler. Merkez partilerinin değişim getirmelerini ummaktan yorulduk. Sadece bir Yahudi-Arap ortaklığı işgale karşı koyabilir ve demokrasiyi savunabilir.  Bir dahaki sefere Ortak Liste için oy vereceğim.”

Trump ve Netanyahu’nun tek taraflı planı

ABD Başkanı Donald Trump‘ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile 28 Ocak’ta Beyaz Saray‘da düzenlediği basın toplantısında açıkladığı Orta Doğu barış planında, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim yerlerinin İsrail’in toprağı olarak kabul edilmesi ve Tel Aviv yönetiminin Ürdün Vadisi üzerindeki hakimiyetini sürdürmesi maddeleri yer alıyordu.

ABD ve İsrailli yetkililerden oluşan ortak komisyon, planın açıklanmasının ardından söz konusu bölgelerin ilhakı için Batı Şeria’da haritalandırma sürecine başlamıştı. Netanyahu ile Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz‘ın imzaladığı koalisyon anlaşmasına göre, İsrail Başbakanı 1 Temmuz’dan itibaren teklifi kabine veya meclisin onayına sunabilecek.

Yahudi yerleşimciler, Trump planında belirtilen koşullara, yani yerleşim genişlemesinin dondurulması ve gelecekteki bir Filistin devletinin topraklarında kurulmuş 15 yerleşim yerinin izolasyonuna karşı çıkıyorlar. 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.