DünyaManşet

İsrail’den yeni Filistin toprağı gaspı

0

İsrail otoriteleri, Filistin topraklarına dahil olan Wadi Fukin bölgesinin 400 hektarının bundan böyle ‘Devlet toprağı’ olacağını duyurdu. Bu açıklamaya göre, 1200 Filistinli’nin yaşadığı köy artık Filistinlilerin mülkü olmaktan çıkabilir ve üzerine yeni İsrail yerleşimleri yapılabilir.

Screen shot 2014-09-02 at 12.42.30

Kırımızıyla işaretli bölge Filistin topraklarındaki Wadi Fukin bölgesi. Güney Kudüs’e yakın bulunan bölge hem İsrail hükümeti hem de Filsitin açısından stratejik öneme sahip.

Al Jazeera’den Dalia Hatuqa’nın haberine göre, Batı Şeria’da bulunan ve üç tarafı, gittikçe büyüyen İsrail yerleşimleriyle çevrili Wadi Fukin bölgesinin ‘İsrail toprağı’ olarak kabul edileceği açıklamasıyla ‘Beitar Lilit’ isimli büyük yerleşime dahil edileceği tahmin ediliyor.

Yerleşim ihlallerini takip eden ‘Peace Now‘ isimli grubun verdiği bilgiye göre, İsrail, 1980 yılından beri bu kadar büyük bir Batı Şeria toprağını işgal etmemişti. Bu işgalle birlikte Green Line bölgesi ve Beitar Illit, Kfar Etzion, and Gevaot arasındaki ulaşımın sağlanarak Batı Şeria yerleşimlerinin Kudüs’e doğrudan bağlanmasının mümkün olacağı tahmin ediliyor.Peace Now grubunun genel direktörü Yariv Oppenheimer, işgal edilen toprağın sınıra çok yok ve stratejik bir bölge olduğunu belirterek “Bölge İsrail için Güney Kudüs’teki yerleşimlerle bağlantı anlamına gelirken Filistinliler için de köylerinin Bethlehem civarına ve Güney Kudüsü’e bağlantısının sağlanması anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

Filistinliler hakkını İsrail mahkemelerinde arayacak

Toprağı işgal edilecek Filistinlilerden biri olan Mohammad Assaf ise “Burası nasıl bir devlet toprağı haline getirilebilir?” diye soruyor: “yaşadığım yer babamdan bana kaldı, ona da büyük babasından kalmış. Zaten şu anda gittikçe büyüyen bir nüfusla ve tarımsal imkansızlıklarla yaşıyoruz.” Bir başka bölge sakini Ahmed Sukkar, “1948’de 12 bin metrekare alanımız vardı, bugünse 1 bin 600 metrekareye düştü. Bunların sadece 120 metrekaresinde tarım yapabiliyoruz. İsrail mahkemelerine gidip hakkımızı arayacağız.”

Wadi Fukin’de yaşayan Filistinlilerin 45 gün boyunca itiraz hakkı bulunuyor.

ABD: barış sürecine zarar verici hareket

ABD yetkilileri işgal kararını ‘barış sürecine zarar verici bir hareket’ olarak tanımladı. İsrail Savunma Bakanlığı ise işgalle ilgili bir neden sunmadı. Buna rağmen İsrail devlet radyosunun verdiği bilgiye göre, işgal kararı geçtiğimiz Haziran Gazze’de otostop yaparken kaçırılan ve sonrasında ölü bulunan üç genç İsrailli yerleşimcinin öldürülmesine bir cevap niteliği taşıyor.

Haziran ayında gerginleşen ve bugüne kadar şiddetin dozunun gittikçe arttığı bölgede İsrail hava ve kara harekatlarıyla Filistin topraklarına saldırmış, 2 bin Filistin sivil ve 17 İsrailli asker ölmüştü.

(Al Jazeera / Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.